A férfiak megtermékenyítő képessége sajnos rohamosan csökken. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy egy felmérés alapján az észak-amerikai és ausztrál férfiak spermiumszáma 1973 és 2011 között, azaz kevesebb, mint 40 év alatt 52%-kal esett vissza. Ez brutálisan magas szám, és ebben bizony a környezeti ártalmak és a napi szinten használt kémiai anyagok is elképesztően nagy szerepet játszanak.

Endokrin diszruptorok

Elsőre még kiolvasni is nehéz ezt a kifejezést, de sajnos jó lesz megjegyezni, hiszen ez azokat az anyagokat takarja, melyek károsítják az endokrin rendszer működését, befolyásolják a szervezetben található hormonok munkáját. Köztük az egyik legismertebb – melynek használatát már erősen korlátozták – a BPA, de messze nem az az egyetlen ilyen anyag.

Sok ilyen anyag van?

Nem is hinnénk, mennyi, ráadásul a mindennapjainkat is keresztbe-kasul behálózzák. Tisztítószerek, permetszerek, kozmetikai anyagok és sok más területen alkalmazott vegyi anyagok is ide tartoznak, ráadásul használatuk közel sem elég jól szabályozott.

Gond?

Természetesen ezek az anyagok minden életkorban gondokat okoznak, a legnagyobb bajt – a termékenység szempontjából – a pubertás, a gyermekkor, és a terhesség időszaka jelenti. Az anyagok többsége ugyanis a méhlepényen áthatolva a magzatban is jelen van, így pedig már a születés előtt károsítja a szervrendszereket, többek közt a férfiak spermiumtermelési képességeit.

Valamennyit javít a helyzeten, ha igyekszünk mindenben a természetes anyagokat keresni, de mivel ipari felhasználásuk is jelentős, így az endokrin diszruptorokkal való találkozás elkerülhetetlen.

A szervezet belső támogatásával azonban képesek vagyunk javítani a spermiumtermelésen, ami azért nagyon jó hír, hiszen ez a megtermékenyítés lehetőségét is jelentősen képes növelni. Ennek eszköze a tápanyagellátottság, hiszen így a szervezet saját maga lesz képes védekezni azok ellen a hatások ellen, melyekkel szemben fel tud lépni, és több energia jut a spermiumok megfelelő számban és minőségben való termelésére is.

Pótlás

A tápanyagok pótlása mára pusztán étkezéssel szinte megoldhatatlan, hiszen élemiszereink beltartalma a vegyszerezésnek és tömegtermelésnek köszönhetően jelentősen lecsökkent. Remek lehetőséget adnak azonban a vitaminkészítmények, jelen esetben a férfiak számára kifejlesztett variációük – de persze nem ilyen egyszerű a dolog.

A hatékony tápanyagpótláshoz nem elég bevinni az anyagokat, azok hasznosulására is figyelni kell. Éppen ezért fontos, hogy szerves kötésben tartalmazza a kiválasztott készítmény az anyagokat. A praktikusan -citrát és -glükonát kötések ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak. Emellett a komplexitás is fontos, hiszen az egyes anyagok mások felszívódását nagyban elősegítik. Ilyen kapcsolat áll fenn például a réz és a cink, vagy éppen a C-vitamin és a vas között is.