A férfiak egyik nagy mumusa a tesztoszteron szintjének csökkenése. Ezzel ugyanis nem csak a kinézetük, hanem az önértékelésük, a férfiasságukba vetett hitük is meginoghat. A hormon szintjének csökkenésére több dolog is utalhat, de ha meg is vannak a tünetek, a helyreállítás akkor sem olyan nehéz.

Mellek

A tesztoszteron alacsony voltára felhívhatja a figyelmet a zsírosodó, nőiesedő mell is, melyet egyetlen férfi sem szeretne. A mell növekedését azonban a férfiak esetében más probléma is okozhatja, például a prolaktin szint emelkedése, és sajnos komolyabb betegség is állhat a hátterében.

Izomvesztés

Ha arra gondolnánk, hogy ezek szerint az alacsony tesztoszteron szint gyenge férfit eredményez, akkor nagyot tévednénk! A hormon alacsony voltának egyik tünete az izomvesztés, illetve az, hogy nem tudjuk növelni az izomtömeget, de érdekes módon ezzel az erőnlét nem csökken, és izomfunkció-vesztéssel sem jár.

A testzsír aránya azonban megugrik, sajnos sok esetben drasztikusan is. És mivel a zsírszövet ösztrogéntermelő egységként működik, ez különösen nagy gond.

Hajkorona

A tesztoszteron felelős a másodlagos nemi jellegek megjelenéséért is, ez pedig a testszőrt és a hajkoronát is magában foglalja. Az alacsony tesztoszteronszint egyik jele lehet az is, ha a hajhullás erőteljes.

Szex

Bizony, a tesztoszteron hatással van a libidóra is, de a merevedésbe is beleszól – igaz, nem közvetlenül. Sajnos a hormon hiányában sokszor előfordul, hogy merevedési zavar lép fel, és persze az is, hogy a szex iránti érdeklődés csökken. A férfiak esetében pedig sajnos mindkettő önértékelési gondokat is okozhat – melyen a hormon alacsony szintje csak ront, hiszen a depresszióra is hajlamosít

Mit lehet tenni?

A tesztoszteron pótolható szintetikus készítmények útján, de a hormonpótlásnak mindig megvannak a maga veszélyei. A tesztoszteron szintjének csökkenését egyszerűbb megakadályozni, mint kezelni – de ez igaz szinte minden betegség vagy probléma esetében.

A tesztoszteron termelése a megfelelő tápanyag ellátottságon múlik. Ha az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is jelentkezik, akkor sem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy mi is azok közé az emberek közé tartozunk, akik valamilyen tápanyaghiányos állapottal küszködnek. És vagyunk egy kevesen, hiszen a világon minden negyedik (!) embert érint ez a probléma.

A tápanyaghiányból adódó tesztoszteronszint romlás helyrehozatala férfivitaminnal történhet, amiben a tápanyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát), valamint megfelelően komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Az anyagokat ugyanis nem elég bevinni, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell!