Alapesetben a terhesség után jellemzően minimum fél év eltelik, mire a kistestvér megfogan – bár ez az idő jelentősen meg is nőhet. Mégis, előfordulhatnak különleges esetek, mikor a kistesó a szoptatási időszak alatt megfogan, vagy már akkor, mikor a nagyobbik még meg sem született!

Terhesség a terhesség alatt?

Igen, lehetséges, bár tény, hogy elképesztően ritka. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a két magzat, bár ikreknek tekinthetőek, mégis más apától származzanak.

Egyes várandósságok során a peteérés folyamata nem áll le. Ez a hormonális gikszer teszi lehetővé azt, hogy időbeli eltolódással foganhat meg az ikerpár két tagja. Persze ez a jelenség ritka, az egész világon csupán néhány alkalommal sikerült dokumentálni.

Terhesség a szoptatás alatt

Sokan úgy tudják, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni – ez azonban nem igaz. Hogy sokkal nehezebb a többségnek, az tény, de messze nem lehetetlen. A szülést követően a tejelválasztó hormon, a prolaktin szintje nő meg a szervezetben. Ez azonban nem csak a tejet hozza meg, hanem a hüvely szárazságát is, mely nagyon fájdalmassá teheti az intim együttlétet – ráadásul gátolja a fogantatást is, bár nem teszi lehetetlenné!

A támogatás kiemelten fontos

Maga a várandósság is komoly kihívás a szervezetnek, nem is beszélve a szoptatásról. Nem véletlen, hogy az igazán jó várandósvitamin a szoptatási időszakra is tápanyagpótlást kínál. Ha pedig egyszerre van jelen a terhesség és a szoptatás, akkor a tápanyagokra még nagyobb szükség mutatkozik.

Ilyen esetekben is, de az “egyszerű” várandósság és szoptatás során is kiemelten fontos, hogy a tápanyagok szerves kötésben legyenek jelen, mivel hasznosulásuk így 80%-kal is jobb lehet! A bevitt anyagokat, amennyiben szervetlen kötésben vannak jelen, a szervezetnek még át kell alakítania. Ez energiaigényes, és sajnos hosszadalmas is, így a szervetlen anyagok jelentős része kiválasztásra kerül, és a vizelettel távozik, hiába visszük be nagy mennyiségben.

A szerves kötéssel – mely praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent – az átalakítások egy jelentős része kiiktatható, azaz a szervezet gyorsabban és sokkal nagyobb arányban képes beépíteni az anyagokat. Ugyancsak fokozható a hasznosulás azzal, ha komplex készítményt választunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a D-vitamin, vagy éppen a cink és a réz kapcsolata esetében is.

Nem szeretném ilyen gyorsan

Ha a kistesó érkezésével még várnánk, akkor a jól bevált módszerhez érdemes folyamodni, ez pedig az óvszer! Ezzel a szülést követően a hüvely sérülései miatt megnövekedett fertőzésveszélyt is ki lehet küszöbölni!