A menopauza alapvető változásokat okoz a női testben, amik természetesek. Ilyenkor a ciklus akadozik, majd teljesen le is áll, de ehhez kapcsolódóan sok olyan kellemetlen tünetet is tapasztalhatnak a nők, amik ellen igen sokat lehet tenni, és ez még csak nem is nehéz.

Mi hoz magával?

Ha menopauza, akkor hőhullámok és hangulatingadozás. Már ezek sem kellemesek, de emellett sajnos igen sok gond jelentkezhet, mivel a menopauza tápanyaghiányos állapotokat is generál. Ennek pedig sokszor a féltve őrzött hajkorona és a bőr is a kárát láthatja

A menopauza és a tápanyaghiány

A változókor egy sor tápanyag hiányállapotát hozza magával, melyek hatással vannak a test működésére is. Ezek többek közt a D, az A, az E, valamint a B-vitaminok, a cink, a magnézium, vagy éppen a kalcium. Az anyagok nem megfelelő szintje a szervezetben hozzájárul a hajhulláshoz, de sajnos más, ennél sokkal komolyabb problémák kialakulásában is szerepet játszhat.

Pótlás

A tápanyagok pótlása vitaminkészítménnyel is történhet, ez jó megoldás napjaink technológiája mellett. Elsőre fura lehet, de a menopauza alatt is jó szolgálatot tehet a várandósvitamin, de a női vitaminok is sokat segíthetnek a helyzeten. Ez azonban csak abban az esetben lesz igaz, ha a bevitt anyagok hasznosulása megfelelő – ami sajnos a legtöbb esetben nincsen így.

A tápanyagokat, amiket a tablettákkal viszünk be a szervezetnek megfelelő alakra kell hoznia. Ez energiát igényel, de a megfelelő kémiai kötésekkel ezen is lehet javítani. A szerves, biológiailag aktív kötési formák – praktikusan a -citrát és -glükonát kötések – hatékonyabban szívódnak fel, mint a legtöbbször használt kötésekben bevitt anyagok – például az oxidok. A -citrátok és -glükonátok alkalmazása révén a testnek kevesebb átalakítást kell végrehajtania, így lényegesen, akár 80%-kal is több anyag hasznosítására képes, ez pedig nem elhanyagolható mennyiség. A hasznosulási arány tovább fokozható, ha a kiválasztott készítmény a szerves kötések mellett komplex is, vagyis a lehető legtöbb anyagot tartalmazza. Az egyes anyagok ugyanis mások jelenlétében jobban hasznosulnak. Ez igaz a magnézium és a kalcium, B-vitaminok, D-vitamin kapcsolatában, de ugyancsak igaz például a cink és a réz, illetve az A-vitamin kapcsolatában is.