A szervezetünket nap mint nap érik olyan környezeti terhelések, amiket nem is hinnénk. Ezek között vannak a nehézfémek okozta problémák is, melyekkel érdemes foglalkozni, hiszen a férfiak spermiumtermelésére – ezen keresztül pedig sajnos akár a magzatra is – drasztikus hatással vannak.

Nehézfémek

A nehézfémek közül a leggyakrabban három képviselővel találkozhatunk, ezek az ólom, a higany és a kadmium. Előbbi kettő jelen van a szennyezett, szmogos levegőben, nem is kis mennyiségben. Az ólom a levegőn kívül az ivóvízben is jelen van, és sok olyan használati tárgyunk, vegyületünk is van, melyben az ólmot, vagy annak vegyületeit találhatjuk– ilyen például néhány festék. A higany a hőmérőben jelen lévő, igen érdekes fizikai tulajdonságokkal rendelkező fém, melyről nagyon jól tudjuk, hogy mérgező. De azt kevesebben tudják, hogy a szmogban is jelen van, ahogyan az élelmiszereinkben – főleg a tengeri halakban – és még a régi, amalgám fogtömésekben is találkozhatunk vele.

A kadmiummal a dohányosok találkozhatnak gyakran, mivel a dohány növény igen jól köti meg ezt az anyagot, így a levél elszívása révén a szervezetükbe is könnyen bejut.

Mit okozhat?

Jelentős hatással vannak az endokrin rendszerre, melynek nyomán jelentkezhetnek migrénes tünetek, akár viselkedési problémák és sajnos meddőség is. A nehézfémek a spermatogenezisre közvetlenül is képesek hatást gyakorolni, lerontva, akár teljesen meg is szakítva a folyamatot. Ezt a Leydig és a Sertoli sejtekre gyakorolt hatással érik el.

Mindemellett sajnos az is igaz, hogy ezek az anyagok megnehezítik a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hasznosulását a szervezetben, azaz akár erőteljes és több tápanyagot is érintő hiányállapotokat képesek létrehozni, ezen keresztül pedig jelentősen rombolni a szervezet egészségét és működési funkcióit.

Megoldás?

A mindennapokból kiiktatni a nehézfémek toxikus hatásait igen nehéz, de persze igyekezni kell a legkisebbre csökkenteni a terhelést. Emellett kiemelten fontos a tápanyagpótlás, hiszen így a szervezet önmaga is képes lesz védekezni a veszélyes anyagok hatásai ellen.

A mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés jelenti a tápanyagpótlás alapját, ám ez ma már nagyon sok esetben kevésnek bizonyul. A szervezetet így érdemes vitaminkészítménnyel, a férfiak esetében kifejezetten férfivitaminnal támogatni. Itt azonban kérdés a hatékonyság, a bejuttatott anyagok hasznosulásától függ ugyanis, hogy egy adott termék mennyire képes a szervezet támogatására. A hasznosulás pedig lényegesen magasabb arányú, ha a készítményben szereplő anyagok szerves kötésben vannak jelen. Ez jellemzően -citrát és -glükonát kötéseket jelent, ezekkel az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javulhat. Emellett fontos a komplexitás is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A tápanyagok pótlása nagyon sokat javíthat a problémákon, de sajnos megoldani nem fogja őket, ehhez mindenképpen szükség van az életmódváltásra, a tiszta levegőre, vízre és adott esetben akár a szakorvos segítségére is. Mindenképpen tisztázni kell azt is, hogy a segítség nem érkezik egyik napról a másikra. A spermatogenezis egy 74 napos ciklikus folyamat, vagyis, ha el is kezdjük pótolni a tápanyagokat, akkor is minimum három hónapra szükségünk lesz, mire mérhető javulást érhetünk el