Azzal mostanra már nem igazán lehet vitatkozni, hogy a várandósság időszaka támogatásra szorul, de annak mikéntje azért még most is kérdés. A mozgás és az étkezés mellett egyre többen igyekeznek pótolni a hiányzó tápanyagokat, ami nem is annyira egyszerű, mint hinnénk.

Megnövekedett igények

A várandóssággal a tápanyagszükséglet is megnő, ezt az extra igényt pedig a “kettő helyett kell enni” elv alapján igyekeztek kielégíteni régebben. Ez azonban nem éppen jó megoldás. Egyrészt a túl sok étel a terhesség során jelentkező gondokat okozhat, másrészt közel sem biztos, hogy az étkezéssel képesek leszünk az igényeket kielégíteni. Hiszen az élelmiszerek beltartalma hatalmas romláson ment át az utóbbi néhány 10 évben. Nem véletlen hát, hogy a szakemberek döntő többsége ma már javasol vitaminkészítményt a várandósság időszakára.

Ez elég?

Hogy mennyire hatékonyan lehet pótolni a hiányzó tápanyagokat egy tablettával? Ez sok összetevőtől függ.

Amikor eszünk, egyszerre sok anyagok juttatunk be a szervezetbe, melyek egymás felszívódását segítik. A magnéziumot például kalciummal, B6-vitaminnal, C-vitaminnal egyszerre visszük be, de ezt nem feltétlenül tesszük meg akkor, ha “csak” magnéziumot szedünk. A hasznosulás a komplexitás tükrében javul, de még ennél is fontosabb a szerves kötés. A tabletták és készítmények jelentős többségében szervetlen kötésben vannak jelen az anyagok. Így olcsóbb, egyszerűbb elkészíteni az anyagokat, és egyszerűbb beszerezni is az összetevőket, de a hasznosulásuk sajnos messze nem olyan jó, mint a szerves, vagyis jellemzően a -citrát és -glükonát kötésekkel rendelkező anyagoké. A hasznosulás pedig, azaz, hogy mennyi is szívódik fel a bevitt tápanyagmennyiségből, nagyon nem elhanyagolható adat, ráadásul a szerves kötésekkel a hasznosulás akár 80%-kal (!) javulhat!

A várandósság és a várandósvitamin

Nem véletlen, hogy létezik az úgynevezett várandósvitamin, hiszen vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlására számtalan készítmény lehet alkalmas, melyek adott esetben még komplexek is, és szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat. De akkor miért más, miért éppen várandósvitamint javasolnak a szakemberek?

Jó esetben a “várandós” előtag nem csak marketingfogás, hiszen egy terhesség három különböző fejlődési szakaszra, három trimeszterre tagolódik, melyek tápanyagigénye nem azonos! Ezt a várandósvitaminnak bizony követnie kell a megfelelő tagoltsággal.