Hazánk sajnos jódhiányos területnek számít, nem csoda hát, ha a pajzsmirigy betegségek hazájaként is emlegetnek minket. A jód egy kiemelten fontos anyaga a szervezetnek, különösen akkor, amikor a várandósság is képbe kerül – így szinte minden kismamáknak szánt készítmény tartalmazza. De mi a helyzet akkor, ha a jód tiltólistára kerül?

Kiskapu?

A jóddal kapcsolatosan nem lehet kiskapukat keresni. Ha pótlásra szorul a szervezet, azt mielőbb meg kell tenni, ha pedig pajzsmirigy túlműködéssel, pajzsmirigy autoimmun gyulladással, vagy Hashimoto – kórral van dolgunk, a plusz jód bevitele tilos.

A kismamák számára a jód kiemelt jelentőségű, hiszen a pici jódszükségletét is ők fedezik, és ez az anyag többek közt a megfelelő szellemi fejlődésért és a normál anyagcseréért is felel. Persze a jód mellett számos más anyagra is szüksége van a terhes nők szervezetének ahhoz, hogy magzatunk fejlődése kiegyensúlyozott legyen és normál mederben folyjon, de itt lehetnek gondok…

A jód esetében ugyanis nincs kiskapu, nincs olyan, hogy csak egy kicsit viszek be pluszban, ha egyszer nem szabad, ezzel ugyanis komoly problémákat válthat ki a kismama a baba szervezetében is.

Mindent vagy semmit?

Két választása van a kismamának. Vagy egyesével keresi meg a szükséges anyagokat, mint a cink, a réz, a vas, vitaminok, stb – és így igyekszik pótolni őket, vagy olyan komplex készítményt keres mely jódot nem tartalmaz – hiszen a tápanyagpótlást, a várandósvitamin szedését ma már a szakemberek zöme javasolja a terhesség alatt. Az első megoldás azonban több ponton is megbukik.

Az egyesével bevitt anyagok hasznosulása messze nem olyan jó, mint egy megfelelő, komplex készítményé. Ennek oka egyrészt a kémiai kötésekben keresendő, másrészt abban, hogy az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A szerves kötések ugyan lényegesen ritkábban jelennek meg a készítményekben, mint szervetlen társaik, ám alkalmazásuk akár 80%-kal jobb hasznosulást is eredményezhet (a készítményekben praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat érdemes keresni). A komplexitás pedig ezt a fokozott hasznosulást még tovább emeli.

Léteznek jódmentes vitaminkészítmények, de tisztázni kell azt is, hogy jelen esetben várandósvitamin a cél. A várandósság ugyanis egy olyan állapot, mely jelentősen eltér a mindennapoktól, így tápanyagigénye sem azonos a hétköznapi szükségletekkel. Sőt! A 9 hónapnyi várandósság során a három eltérő trimeszter is eltérő igényrendszerrel, eltérő szükségletekkel rendelkezik, azaz mindenképp érdemes a megfelelően tagolt várandósvitaminok közt keresgélni.