A várandósság során ma már szinte minden kismama szed valamilyen vitaminkészítményt. Sőt, sokan döntenek úgy, hogy egy komplex vitaminkészítmény mellé még valamilyen kiegészítést is szednek, biztos, ami biztos alapon. Ezzel azonban komoly gondok is lehetnek! 

Tápanyagpótlás 

Mivel mára nem csak a szakemberek zöme, hanem a WHO is javasolja a tápanyagpótlást, így a kismamák egyre több esetben élnek is ezzel a lehetőséggel, hogy biztosítsák a nyugodt, kiegyensúlyozott babavárást. Ehhez a legtöbben várandósvitamint választanak – természetesen szem előtt tartva a szerves kötések meglétét, a komplexitást és a trimeszterek szerinti tagoltságot, hiszen az eredmények így a lehető legjobbak -, de “biztos, ami fix” alapon sokan még pluszban is bevisznek tápanyagokat más készítményekkel – ezzel azonban már lehet gond! 

Túladagolás 

A vízoldékony vitaminok túladagolása nem egyszerű feladat – megoldható, de tényleg sokat kell “dolgozni” érte. A zsíroldékony vitaminok (a DEKA betűszó vitaminjai), illetve sok más tápanyag azonban könnyebben túladagolható, és ezzel vigyázni kell, főleg, ha történetesen várandós az illető. 

A magnézium, mely a terhesség során kiemelten fontos, túladagolás esetén szájszárazságot, kettőslátást, de akár tüdőödémát vagy szívrohamot is eredményezhet, a cink túladagolva görcsöket és véres hasmenést generálhat. Ugyanígy veszélyes lehet a réz túladagolása, de még a veszélytelennek tűnő vas is túladagolható, melynek következtében magasvérnyomás alakulhat ki.  

Akkor orvos nélkül semmit? 

A várandósvitamin önmagában nem okoz gondot, vagyis nyugodtan lehet szedni. A baj onnan ered, ha más készítményeket is szedünk mellé, ezek ugyanis keresztreakciókat, vagy éppen túladagolást hozhatnak létre. Persze több készítményt is szedhetünk egyszerre, de mindenképpen beszéljünk a kezelőorvossal!