Nagyon sokan nem szeretik a tablettákat, még akkor sem, ha vitaminkészítményekről van szó. Inkább esznek körültekintőbben, változatosan, ami kifejezetten jó irány, ám sajnos az extra terhelést jelentő helyzetekben – mint amilyen a terhesség is – messze nem biztos, hogy elegendő tápanyagot képesek bevinni. Ennek oka pedig az élelmiszerek tápanyag tartalmának csökkenése, melynek mértéke döbbenetes!

Beltartalom?

Ezt a kifejezést használjuk arra, hogy megmutassuk az élelmiszerek – gyümölcsök, zöldségek, húsok stb. – tápanyagtartalmát. Az, hogy élelmiszereink milyen mértékben tartalmazzák a tápanyagokat kiemelkedő jelentőségű, a termelés során mégsem kap hangsúlyt.

Romló tendencia

Ahogy a termelési technikák fejlődtek, úgy lett egyre bőségesebb az élelmiszerek kínálata. Csakhogy ennek komoly ára van. A tömegtermelés, a kizsigerelt talaj, a vegyszerezés és műtrágyázás ugyanis bár a terméshozam növekedéséhez mindenképpen hozzájárult, sajnos az élelmiszerek beltartalmának csökkenését is magával hozta – ezt pedig mostanra több tanulmány is igazolta. A romlás mértéke pedig elképesztő: az alma C-vitamin tartalma századannyi, mint 50 éve, a hagyma és a burgonya A-vitamin tartalma gyakorlatilag eltűnt, a vérképzéshez nélkülözhetetlen vas a húsokban 50%-kal is csökkent – és akkor a növekvő környezeti ártalmakról még csak szó sem esett…

Környezeti ártalmak

A test a külső hatások rombolása ellen képes védekezni – ehhez extra tápanyag mennyiségeket használ fel. Csakhogy ezek a romboló hatások egyre csak nőnek (stressz, szmog, vegyszerezés, stb.), miközben a bevitt tápanyagok mennyisége egyre csak csökken – ahogyan azt fent is láthatjuk. Mindehhez pedig a várandósság során érkezik az a tény is, hogy egy új élet létrehozás és kihordása, pontosabban ennek tápanyag szükséglete is teljes egészében az édesanya szervezetét nyomja (sőt, szülés után a szoptatás ugyanilyen helyzetet teremt). De önmagában a tápanyagpótlás sem jó megoldás, ha nem figyelünk a bevitt anyagok hasznosulására.

Hasznosulás

Nem csak bevinni kell a tápanyagokat, hanem ezt olyan formában kell megtenni, hogy a lehető legjobban hasznosítani tudja a szervezet. Ehhez két dolog szükséges, a komplexitás és a biológiailag aktív kötési formák. A gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban a tápanyagok nem egyesével vannak jelen, hiszen hasznosulásokhoz más anyagok is szükségesek. Ennek megfelelően a vitaminkészítménynek is komplexnek kell lennie. A kötési formák kérdésében pedig a szerves (-citrát, -glükonát) formákat érdemes keresni például a karbonátokkal szemben. Ezek hasznosításához a szervezetnek kevesebb átalakítást kell végeznie, vagyis felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet!

A fenti megállapítás minden vitaminkészítményre igaz, a várandósvitamin esetében azonban számolni kell még egy tényezővel, ez pedig a tápanyagigény alakulása. Nem igaz ugyanis, hogy a terhesség alatt végig ugyan azokra, illetve ugyan olyan mennyiségben van szükség a tápanyagokat. Minden trimeszter, vagyis minden fejlődési szakasz eltérő mértékben és összetételben igényli a tápanyagokat az optimális ellátottsághoz, vagyis a várandósvitaminnak ezt az igényt is figyelembe kell vennie.