f Ezt a kifejezést használjuk arra, hogy megmutassuk az élelmiszerek – gyümölcsök, zöldségek, húsok stb. – tápanyagtartalmát. Az, hogy élelmiszereink milyen mértékben tartalmazzák a tápanyagokat kiemelkedő jelentőségű, a termelés során mégsem kap hangsúlyt. Ahogy a termelési technikák fejlődtek, úgy lett egyre bőségesebb az élelmiszerek kínálata. Csakhogy ennek komoly ára van. A tömegtermelés, a kizsigerelt talaj, a vegyszerezés és műtrágyázás ugyanis bár a terméshozam növekedéséhez mindenképpen hozzájárult, sajnos az élelmiszerek beltartalmának csökkenését is magával hozta – ezt pedig mostanra több tanulmány is igazolta. A romlás mértéke pedig elképesztő: az alma C-vitamin tartalma századannyi, mint 50 éve, a hagyma és a burgonya A-vitamin tartalma gyakorlatilag eltűnt, a vérképzéshez nélkülözhetetlen vas a húsokban 50%-kal is csökkent – és akkor a növekvő környezeti ártalmakról még csak szó sem esett… A test a külső hatások rombolása ellen képes védekezni – ehhez extra tápanyag mennyiségeket használ fel. Csakhogy ezek a romboló hatások egyre csak nőnek (stressz, szmog, vegyszerezés, stb.), miközben a bevitt tápanyagok mennyisége egyre csak csökken – ahogyan azt fent is láthatjuk. Mindehhez pedig a várandósság során érkezik az a tény is, hogy egy új élet létrehozás és kihordása, pontosabban ennek tápanyag szükséglete is teljes egészében az édesanya szervezetét nyomja (sőt, szülés után a szoptatás ugyanilyen helyzetet teremt). De önmagában a tápanyagpótlás sem jó megoldás, ha nem figyelünk a bevitt anyagok hasznosulására. Nem csak bevinni kell a tápanyagokat, hanem ezt olyan formában kell megtenni, hogy a lehető legjobban hasznosítani tudja a szervezet. Ehhez két dolog szükséges, a komplexitás és a biológiailag aktív kötési formák. A gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban a tápanyagok nem egyesével vannak jelen, hiszen hasznosulásokhoz más anyagok is szükségesek. Ennek megfelelően a vitaminkészítménynek is komplexnek kell lennie. A kötési formák kérdésében pedig a szerves (-citrát, -glükonát) formákat érdemes keresni például a karbonátokkal szemben. Ezek hasznosításához a szervezetnek kevesebb átalakítást kell végeznie, vagyis felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet! A fenti megállapítás minden vitaminkészítményre igaz, a terhes vitamin esetében azonban számolni kell még egy tényezővel, ez pedig a tápanyagigény alakulása. Nem igaz ugyanis, hogy a terhesség alatt végig ugyan azokra, illetve ugyan olyan mennyiségben van szükség a tápanyagokat. Minden trimeszter, vagyis minden fejlődési szakasz eltérő mértékben és összetételben igényli a tápanyagokat az optimális ellátottsághoz, vagyis a várandósvitaminnak ezt az igényt is figyelembe kell vennie.Nagyon sokan nem szeretik a tablettákat, még akkor sem, ha vitaminkészítményekről van szó. Inkább esznek körültekintőbben, változatosan, ami kifejezetten jó irány, ám sajnos az extra terhelést jelentő helyzetekben – mint amilyen a terhesség is – messze nem biztos, hogy elegendő tápanyagot képesek bevinni. Ennek oka pedig az élelmiszerek tápanyag tartalmának csökkenése, melynek mértéke döbbenetes!
Beltartalom?
Romló tendencia
Környezeti ártalmak
Hasznosulás
Trimeszter Termékenységi Klinika
Babát szeretnél? Jelentkezz be a Trimeszter Termékenységi Klinikára!
Örömmel jelentjük be, hogy klinikánk hamarosan megnyit november elején, termékenységi konzultációra már foglalhatóak időpontok!