Az ősz és a tél a vitaminellátottság szempontjából kritikus időszakok. Ennek oka természetesen az, hogy sokkal kevesebb a friss, háztáji gyümölcs és zöldség, melyek tápanyagtartalma jobb, mint a nagyüzemben termelt, bármikor elérhető társaiké. De egy különösen fontos vitamin esetében is kritikus lehet ez az időszak amiatt, hogy egyre több ruhát húzunk magunkra, és egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Ez pedig nagyon gyakran vezet D-vitamin hiányhoz, így ezt az anyagot mindenképpen érdemes pótolni, de csak óvatosan, hiszen komoly gondokat is okozhat!

A D-vitamin és a férfiak termékenysége.

Mára számtalan tanulmány igazolta, hogy a D-vitamin (ami egyébként sokkal inkább hormon, mint vitamin) lényegesen fontosabb a szervezetnek, mint hittük. Ez igaz a férfiak termékenységének szempontjából is, hiszen a D-vitamin hiánya rontja a spermiumok minőségét és mennyiségét is, így nehezíti a családalapítást, növeli a vetélés, a koraszülés és genetikai rendellenességek kialakulásának lehetőségét. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy hazánk lakosságának zöme D-vitamin hiánnyal küszködik, mely télen csak fokozódik, akkor láthatjuk, hogy a helyzet nem éppen rózsás…

Pótlás

Mára nagyon sokan igyekeznek vitaminkészítménnyel pótolni a D-vitamin hiányát. Ezt érdemes komplex, sok összetevős termékkel megoldani, hiszen a D-vitamin hasznosulásában szerepet játszik a magnézium, a kalcium, a B-vitaminok és sok más anyag is. Ezen felül arra is érdemes figyelni, hogy D3 formában vigyük be az anyagot, hiszen így hasznosulása sokkal jobb lehet – sok más anyag esetében a hasznosulás növelésére érdemes a -citrát és -glükonát kötési formákat keresni, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is javul.

A kifejezetten férfiaknak szánt készítmények ráadásul úgy vannak kalibrálva, hogy az erősebbik nem szervezetének igényeit vegyék figyelembe, így ezek hatékonysága jobb lehet. Ugyanakkor a D-vitamin sem korlátlanul, veszélyek nélkül alkalmazható anyag!

Ha sok a jóból

A DEKA betűszó tagjainak, azaz a D-, az E-, K- és A-vitaminok túladagolása könnyebb, mivel ezek zsírban oldódnak, így, ha túl sokat viszünk be, nem ürülnek ki a vizelettel, mint vízben oldódó társaik. Mostanra több kutatás is igazolta, hogy mind az alacsony (<50 nmol/L), mind pedig a túlságosan magas (> 125 nmol/L) D-vitamin koncentráció rontja a spermiumok minőségét, és sajnos negatívan hat azok mennyiségére is. Ezért hiába szeretnénk gyors eredményt a termékenység javulásában, a D-vitamin pótlását nem szabad túlzásba vinni, ne szedjük egyszerre több D-vitamint tartalmazó készítményt, mert többet árthatunk, mint használunk.