A gesztációs diabétesz, vagyis a terhességi cukorbetegség egy kifejezetten veszélyes állapot, mely sajnos nem csak a kismamákat, hanem a babákat is érinti, méghozzá jelentős mértékben. A kialakulásának esélye technikailag minden terhesség során megvan, megelőzése így kiemelt jelentőségű!

Gesztációs diabétesz

A terhességi cukorbetegség egy olyan állapot, mely minden terhesség során jelentkezhet mivel a hormontermelés ilyenkor megváltozik, ennek hatására pedig csökken az inzulinnal szembeni érzékenység, ez pedig terhességi cukorbetegség kialakulásához vezethet. Az édesanyára gyakorolt hatásai mellett a gesztációs diabétesz (GDM) sajnos a babára is komoly hatást gyakorol, hiszen az anya inzulintermelése a babára is hatással van.

Kezelés és megelőzés

A terhességi cukorbetegséget a várandósság során szűrik, kezelése pedig jól megoldott. A legtöbb esetben a szülés után a cukorbetegség is eltűnik, mivel a hormontermelés helyreáll, de sajnos az is igaz, hogy a gesztációs diabétesz növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A kismama étkezése és mozgása itt is kifejezetten nagy hangsúlyt kap a kór megelőzésében – ebben segíthet egy jó várandósvitamin – nem véletlen, hogy napjainkban a szakemberek jelentős többsége javasolja a tápanyagpótlás ilyen formáját a terhesség alatt a megnövekedett igények kielégítésére. Ugyanakkor nem mindegy, milyen formában és milyen bontásban visszük be a szervezetbe a tápanyagokat. A terhesség három fejlődési szakaszra tagolható. A három trimeszternek azonban eltérő a tápanyagigénye, így ezt a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie. Emellett a megfelelő kémiai kötésekkel a felszívódás is jelentősen javítható, hiszen a szerves kötésű anyagok (ezek jellemzően a termékben -citrát és -glükonát formákat jelentenek, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb.

Rizikófaktorok

Minden kismama esetében jelentkezhet a gesztációs diabétesz, de persze vannak rizikófaktorai. Ezek közt szerepel például a túlsúly, a 35 évet meghaladó kor, vagy éppen az, ha a baba nem természetes úton, hanem orvosi segítséggel fogant meg.