A szelénnel viszonylag keveset foglalkozunk a mindennapokban, pedig egy rendkívül fontos fém az emberi szervezet számára. A férfiak szervezetében gyakoribb a szelénhiány, mely nem csak fáradékonyságot okozhat, de sajnos a spermiumképzésre, ezen keresztül pedig a termékenységre is komolyan rányomja bélyegét.

A szelén

A szelént nagy mennyiségben tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabonák – ezekkel el vagyunk látva – és a tengeri állatok – ezek fogyasztás azonban idehaza nem annyira jellemző. Bár a szelén igen jól képes hasznosulni, csakhogy az élelmiszerek tápanyag tartalmának csökkenése a szelént is érinti.

Spermium és ejakulátum

A spermatogenezis során a szelén elengedhetetlenül fontos tényező, ez az egyik fő alkotóeleme ugyanis a spermiumoknak is, emellett a férfi ivarszervek normál működésében is komoly szerepet vállal. Ugyanakkor a férfiak esetében gyakoribb a szelénhiány, mivel ejakulálás közben igen nagy mennyiségű szelén is távozik a szervezetükből.

A szelén hiánya és pótlása

Szelénhiányra utalhat a bőr pigmentációjának fokozódása (anyajegyek, májfoltok), a pajzsmirigy működésének zavara, de a szelénhiány a szívre is negatív hatással lehet – nem is beszélve a férfiak termékenységéről.

Alapesetben a táplálkozással a szelén remekül pótolható lenne, ha nem kellene szembesülni a tápanyagtartalom rendkívüli mértékű romlásával. Mára sajnos kizárólag étkezéssel és mozgás révén fedezni a szükséges tápanyag mennyiséget sokszor már nem lehet. Mindkettő elengedhetetlen az egészség és a normál működés megőrzéséhez, de a tápanyagpótlás – főleg, ha a pár babát szeretne – sokszor már elengedhetetlen.

A férfiak esetében olyan készítményt érdemes választani, mely kifejezetten nekik készült, komplex és lehetőség szerint a legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást képesek biztosítani, vagyis hatásuk lényegesen előbb és erősebben jelentkezik.