Sok az ellentétes információ arról, hogy az alkohol és a koffein ártanak-e a férfiak termékenységének, vagy sem. Kutatások sora foglalkozik a kérdéssel és érdekes, de sem a koffein, sem az alkohol nem okoz sem mennyiségi, sem alaki, sem mozgásbeli eltérést a spermiumok esetében, ennek ellenére képesek rontani a termékenységet. Miért lehetséges ez?

Iszunk vagy nem iszunk?

Elhagyni a reggeli kávét? Na azt már nem! Az alkoholról még csak- csak hajlandóak lennénk lemondani a termékenységért, de a koffein sokak éltető nedüje, nélküle zombiként kóvályognak csak a térben.

Tudjuk, hogy a férfiak termékenységére sincsenek jó hatássa, seml az alkohol, sem a koffein. Ez igaz, hiszen a tanulmányokban igazolták ezt a hatást, ugyanakkor az is igaz, hogy a spermiumszámban,a morphológiában vagy a mozgékonyságban nem jelentkezik különbség – minőségbeli romlást azonban sajnos könnyen kiválthatnak.

Akkor semmi kávé? Semmi alkohol?

Ésszel, mértékkel fogyasztva sem a kávé, sem az alkohol nem jelent komoly problémát a szervezetnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a termékenység rendben lesz, ha mindenben mértéket gyakorlunk.

A termékenység fokozására – illetve tulajdonképpen az erőnlét, az immunrendszer egészséges működése, és bármilyen szervrendszer megfelelő működésének érdekében – a megfelelő tápanyagbevitelre kell figyelni – ez a spermium minősége szempontjából is igaz. Ez alapesetben a kiegysnsúlyozott táplálkozást jelenti, valamint a rendszeres mozgást.

Sajnos azonban napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, míg a minket érő környezeti romboló hatások aránya ugrásszerűen nő, így nagyon sok esetben csak étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagmennyiséget nem lehet – ennek következtében pedig hiányállapotok, azok miatt betegségek, illetve például termékenység csökkenés jelentkezik.

Pótlás!

A tápanyagok megfelelő pótlásában segítségünkre lehet egy jó férfivitamin. Jó, vagyis szerves kötésben tartalmazza a bevitt anyagokat, hiszen azok hasznosulása így 80%-kal is javul, illetve komplex, hogy a lehető legtöbb vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal segíthesse a testet – nem utolsó sorban pedig az anyagok egymás hasznosulását is elősegítik!