Itt a nyár, előbújik a nap, mi pedig élvezzük a sugarait, illetve azt, hogy most már nem kell pótolni a D-vitamint, hiszen a télnek vége. Bekenjük magunkat a naptejjel és megnyugodva élvezzük a nyarat, miközben a D-vitamin hiány továbbra is jelen van, ezzel befolyásolva a férfihormonok termelését, a spermiumok minőségét és egy sor más tényezőt. De miért van D-vitamin hiány még nyáron is?

A nyár és a napfény

Tudjuk, hogy D-vitamint termelünk a napfény hatására – ergo, ha süt a nap, nem kell pótolni ezt az anyagot. Bár az érvelés logikus, ez azért nagyon nem igaz! A napvédelem – mely szükségszerű, ha nem akarunk pecsenyepirosra sülni, és kockáztatni a bőrrák kialakulásának esélyét – a D-vitamin termelésére is hatással van, és nem a pozitív irányba.

Nagyon kell?

Oké, a D-vitamin fontos, de azért a termelés így is zajlik, csak kicsit kevesebb. Ez olyan nagy baj?

Eléggé! A D-vitamin egy hormon, melynek hiánya a férfi nemi hormonok termelését is befolyásolja, valamint a spermiumokra – így a termékenységre is – közvetlen hatásai vannak, rontja azok mozgékonyságát. Vagyis, ha nincs elég D-vitamin nem csak a családalapítás lesz nehezebb – akár lehetetlen -, hanem a tesztoszteron révén sok más funkciója is sérül a férfiaknak!

D2 – D3 – sima D-vitamin

Olyan, hogy “sima” D-vitamin nincs a boltok polcain. A D2 és D3 forma közül az utóbbi jobban hasznosul, így azt érdemes keresni. Emellett ennek az anyagnak a felszívódását is segítik más anyagok. A kalciumról, mint segédanyagról szinte mindenki tud, de kevesebben ismerik ezt a kapcsolatot a D-vitamin és a magnézium, a C-vitamin vagy éppen a cink esetében.

A hasznosulás fokozásához tehát komplex készítményre van szükség, ahol a lehető legtöbb anyag ráadásul szerves formában, -citrát és -glükonát kötési formában van jelen (praktikusan ez a két kötési forma a leggyakrabban alkalmazott a szerves kötésű készítményekben). Az így bejuttatott anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis mindenképpen érdemes ezeket keresni!

Mennyiségek

Mivel a D-vitamin a zsíroldékony vitaminok közé tartozik (melyek a DEKA betűszóval ismertek, vagyis D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és A-vitamin), így túladagolható – vízoldékony társainál ez a veszély nem fenyeget, mert bár túladagolhatóak, ehhez nagyon sokat kellene tenni…

A D-vitamin túladagolásának tünetei az émelygés, hányás, túlzott szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítés, idegesség, gyengeség vagy éppen fejfájás. Következtében a vesék sérülhetnek, akár jelentős mértékben is, így vesekő, vesekárosodás vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat.