Jó az alkohol, vagy sem? A kérdés jelentősen megosztja az embereket, de ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy jó-e az alkohol a terhesség során, akkor a válasz már sokkal árnyaltabb. És mi a helyzet akkor, ha a családra vágyó férfi alkoholfogyasztása a kérdés? Mennyire rontja, vagy éppen ellenkezőleg, javítja a családalapítási esélyeket a szesz?

Az alkohol és a termékenység

Azt rég tudjuk, hogy az alkohol és a szex a férfiak esetében nem túl jó barátok. Az sem túl nagy meglepetés, hogy a szervezetre rombolóan hat a mértéktelen alkoholfogyasztás. De mi a helyzet a spermiumtermeléssel? A mérsékelt alkoholfogyasztás hogyan hat a spermatogenezisre?

A szesz és a spermiumtermelés

Az olaszországi Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinic gondozásában megjelent andrológiai tanulmány érdekes dologra mutatott rá. A vizsgálatba 323 férfit vontak be, közülük 9,6% absztinens volt, azaz egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. A 30%-uk heti 1-3 egység alkoholnál kevesebbet fogyasztott, 30,3% 4-7 egységgel ivott hetente, 30% pedig 8, vagy több egység alkoholt vitt be a szervezetébe minden héten (1 egység = 125 ml bor vagy 330 ml sör vagy 30 ml szeszes ital).

Nos, aki sokat iszik, annak romlik a spermiumtermelése, ez nem volt kérdés. De a mérsékelt alkoholfogyasztók spermiumtermelés nem sínylette meg a szeszt, sőt, még javult is a spermiumkoncentrációjuk mind az absztinensekkel, mind a 4-7 egységet fogyasztókkal szemben.

Minőség

A tanulmány foglalkozik a spermiumszámmal, ám a spermiumok minőségével nem, holott ez legalább ennyire fontos! Az alkohol pedig itt sem túl kellemes vendég, közvetve képes roncsolni sok részletet a minőségi elvárásokban is. Egy minőségileg nem megfelelő spermium képes lehet a megtermékenyítésre is, ezzel azonban ugrásszerűen nő a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetősége.

Tápanyagok

A tápanyagok pótlása alapesetben az étkezéssel történik, napjainkra ez azonban nem mindig elég, hiszen élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlására jó eszköz lehet egy vitaminkészítmény is, de csak akkor, ha szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak szervezetlen társaikhoz képest, melyek többnyire a vizelettel távoznak is.