Lesújtó adattal szembesítette a világot a WHO. A túlnépesedés a bolygónkon tény, így sokan egyáltalán nem is akarnak gyereket vállalni. A probléma azzal van, hogy akik szeretnének, azok egyre kevésbé képesek erre. A meddőség ugyanis a világ népességének 17,5%-át érinti napjainkra.

Meddőségi krízis

A túlnépesedés kérdése mellett sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy lassan odáig jutunk, hogy azok sem tudnak gyermeket vállalni, akik szeretnének. A WHO 1990-2021 ig terjedő tanulmányok összesítésével megállapította, hogy jelenleg a világon minden hatodik ember(!) meddő, azaz a populáció mintegy 17,5%-a. Ez pedig komoly probléma, és nem is csak a családok szintjén.

Nem végleges

Nem csak a kezelés, a meddőséggel kapcsolatos általános tájékoztatás sem kielégítő – hiszen sokan nem tudják, hogy a meddőség egy állapot, ennek megfelelően visszafordítható. Hátterében a legtöbb esetben egyszerű tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg, amiken jó eséllyel mi magunk is képesek vagyunk változtatni.

Megelőzés és kezelés

A kezelés nehezebb, hiszen, ha már kialakult a baj, helyrehozni jellemzően hosszabb, rögösebb út, mint eleve megelőzni. A megelőzésnek azonban remek ezköze a megfelelő tápanyagpótlás, mely alapesetben a kiegyensúlyozott táplálkozással és a mozgással oldható meg. Sajnos azonban napjaikra az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent a környezeti hatásoknak (vegyszerek, tömegtermelés, szmog, …) köszönhetően, vagyis kizárólag étkezéssel fedezni a tápanyagszükségletet – pláne, ha a cél a családalapítás – igen nehéz.

A tápanyagok pótlásához, ahhoz, hogy a szervezetet fel tudjuk készíteni a várandósság jelentette kihívásokra ma már léteznek igen jó várandósvitamin készítmények. Azonban a hatékony tápanyagpótláshoz több tényező is szükséges, ezeket pedig csak kevés vitamintabletta képes felsorakoztatni. Első körben fontos, hogy a tápanyagok szerves kötésben legyenek jelen (-citrátok és -glükonátok), mivel így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. A felszívódást ezen felül javítja a komplexitás is, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. A várandósság egy különleges állapot, ennek megfelelően a tápanyagigénye is magas. Ráadásul az egyes trimeszterek, fejlődési szakaszok tápanyagigénye sem azonos egymással. Vagyis a családalapításra való felkészülés során olyan vitaminkészítményt válasszunk, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit a megfelelő tagoltság révén.

Nem csak a nő!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a meddőség problémája nem csak a nőket érinti, hiszen a WHO adatai szerint is minden 6. ember küszködik a családalapítási nehézségekkel, vagyis a férfiak szerepe ebben legalább akkora, mint a hölgyeké, így a megelőzésnél sem szabad megfeledkezni róluk!