A ftalátokkal komoly gondok vannak – ez nem újdonság. Többnyire azonban a férfiakat érintő termékenységi problémákkal hozzák összefüggésbe ezeket az anyagokat. Egy friss kutatás most arra mutatott rá, hogy az édesanya ftalátoknak való kitettsége hatással van a gyermek agyára is és sajnos nem jó értelemben. 

A tanulmány 

A Rotterdamban készült, NYU Grossman School of Medicine és a Barcelona Institute for Global által vezetett tanulmány 775 terhes nő bevonásával vizsgálta, hogy a ftalátok milyen hatással vannak a kismamákra, illetve rajtuk keresztül a magzatra. Tanulmányuk azért is nagyon érdekes, mivel nem szakad meg a szüléssel, hanem kíséri a gyerekeket egészen 14 éves korukig. A megfigyelések pedig azt mutatják, hogy mind a fiúk, mind a lányok esetében kisebb összes szürkeállományhoz vezetett, illetve alacsonyabb volt az IQ szintjük. A szürkeállomány “veszteség” mértéke a tanulmány becslése szerint akár 18% is lehet. 

Ftalátok 

Műanyag-világban élünk, ez kikerülhetetlen, hiszen az élelmiszerek csomagolásának 90% és sok más körülöttünk lévő termék is ebből az anyagból készül. Ahhoz azonban, hogy ne törjön a műanyag, lágyítani kell, amihez a vegyipar ftalátokat használ. Ezek szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket. Feladatukat, a lágyítást így tökéletesen képesek ellátni, azonban hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a műanyagokból, hatásuk a szervezetre pedig romboló! 

A ftalátok a hormonrendszerben is komoly károkat tesznek, oxidatív stresszt idéznek elő és sajnos egyre több tanulmány bizonyítja, hogy rombolásuknak hosszabb távon is hatása van mind a gyermekek, mind a nők mind a férfiak szervezetében. 

Ellensúlyozás 

A környezetünkből érkező rombolás ellen a testünk képes védekezni, de ehhez mindenképpen szükséges a megfelelő tápanyagellátottság, hogy a szervezet minden funkciója megfelelően tudjon működni! 

A tápanyagpótlás alapesetben a kiegyensúlyozott étkezéssel és a rendszeres mozgással megoldható, de sajnos élelmiszereink beltartalma egyre alacsonyabb, míg a minket érő környezeti hatások egyre nagyobb tápanyagigényeket generálnak a szervezetben, a védekezés ugyanis “költséges” dolog. Ennek megfelelően sok esetben szükséges lehet a tápanyagpótlás, amit a várandósságnál ma már a szakemberek többsége is javasol! Itt azonban érdemes egy pillanatra megállni. 

A tápanyagok bevitele a szervezetbe egy dolog, azonban azok hasznosulása az anyagok minőségének, formájának tekintetében nagyon eltérő lehet. A szerves kötésű anyagok (a termékekben jellemzően -citrát és -glükonát kötési típusok pl.: cink-citrát réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen társaikénál, így érdemes ezeket keresni. Emellett fontos, hogy komplex készítményt válasszunk. Egyrészt ez tovább növeli a hasznosulás mértékét, ráadásul sokszor nehéz megmondani, mely anyagból, anyagokból lépett fel hiány a szervezetben. Várandósvitamin esetében pedig még egy fontos tényezőt érdemes szem előtt tartani. A várandósság 3 trimeszterre tagolódik, melyek tápanyagigénye nem azonos! Vagyis a kiválasztott terméknek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit a megfelelő tagoltságon keresztül.