A természetben jelen lévő fitoösztrogének szerepe a férfiak termékenységének romlásában mára egyértelmű. Mégis, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha nem eszünk szóját, akkor ez a veszély minket nem fenyeget. Sajnos azonban fitoösztrogének messze nem csak a szójában vannak, és mostanra tanulmány is bizonyítja, hogy bizony komoly szerepe lehet ezeknek az anyagoknak az idiopátiás férfi meddőségben is! 

Fitoösztrogének  

Tudjuk, hogy a természetben fellelhetőek bizonyos anyagok, amik a szervezetben úgy viselkednek, mint az ösztrogén. Ez pedig gond, hiszen így olyan hatást váltanak ki, mintha plusz női hormont juttatnák a szervezetbe, ezzel pedig elősegítik többek közt a férfiak meddőségének kialakulását, a spermiumszám hanyatlását és a spermiumok minőségének romlását is. Ezeket az anyagokat kikerülni sem olyan könnyű, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem csak a szójában vannak jelen. Fitoösztrogéneket tartalmaz többek közt a lenmag, a komló, a citrusfélék és a babhüvely is, vagyis nap mint nap találkozhatunk velük. 

Idiopátiás meddőség 

Oké, de ha a szója olyan rosszat tesz nekünk, akkor miért nem meddő a kínai férfiak zöme? Nos, a kutatások azt még nem derítették ki pontosan, miért is képes egyik ember kompenzálni a fitoösztrogének hatásait, mások pedig nem. Kínai kutatók azonban igazolták, hogy az idiopátiás, azaz az “ismert ok nélküli” meddőséggel küszködő férfiak vizeletében ezeknek az anyagoknak a koncentrációja sokkal magasabb, mint a termékeny férfiaknál. Ez pedig nem véletlen. 

Mit egyek? 

Ha a szóját száműzzük is az étrendünkből, minden fitoösztrogént nem tudunk kikerülni. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elméletben ellátja a testünket minden szükséges alapanyaggal, amikkel a test képes “védekezni” a fitoösztrogének káros hatásai ellen. A tápanyagellátottság kérdése azonban nem olyan egyszerű. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma egyre csökken, köszönhetően a tömegtermelésnek, a vegyszerezésnek és a környezeti hatásoknak.  

A tápanyagok megfelelő pótlására ma már választhatunk kifejezetten a férfiak számára kialakított vitaminkészítményt is, de ehhez érdemes szem előtt tartani két részletet. Egyrészt a készítmény legyen komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását és sokszor nem tudjuk, mely tápanyagokból is alakult ki hiány a szervezetben. Másrészt a vitamin a lehető legtöbb anyagot szerves kötésben tartalmazza. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak!