A koraszülések egy jelentős része köthető egy kórhoz, melyet preeklampszia néven ismerünk. Ennek azonban nem kellen így lennie, hiszen a betegség szűrhető, ennek megfelelően a tünetek jelentkezését is ki lehet küszöbölni, sőt, odafigyeléssel a kialakulása is jó eséllyel elkerülhető. 

Preeklampszia 

Toxémia, esetleg terhességi mérgezés – ezek mind ugyan azt a betegséget takarják. Veszélyes kórról van szó, mivel kezeletlen esetben tartós károsodást okozhat a kismamánál, jelentősen hozzájárul a koraszülés kialakulásához, mely a babára nézve rejt komoly veszélyeket. Sajnos a preeklampszia kezeletlen esetben mind a kismama, mind pedig a baba halálával is végződhet. 

Megelőzés 

Kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy ez a betegség bizony az első trimeszterben szűrhető, ennek azonban nincsenek szervezett, ingyenes állami keretei. Holott amennyiben a betegségre idejében fény derült, azt megfelelő aspirin terápiával kordában, tünetmentesen lehet tatani. 

Emellett kiemelt jelentőségű a megelőzés, melynek kulcsa a kiegyensúlyozott tápanyagellátottság, hiszen ez adja az alapot a szervezet normál működésének fenntartásához, így pedig a betegségek kialakulása is jó eséllyel elkerülhető. 

Ebben nagy segítség lehet egy jó várandósvitamin, de ehhez meg kell felelnie néhány feltételnek. Mindenképpen megfelelően tagoltnak kell lennie, hiszen az egyes trimeszterek igényei nem azonosak, vagyis nem lehet őket egyetlen vitaminkészítménnyel optimálisak kiszolgálni. Ezen felül fontos a komplexitás, hiszen az egyes összetevők mások hasznosulását erősítik, illetve kiemelt jelentőségű a szerves kötések megléte. Az ilyen kötési formákkal rendelkező anyagok (jellemzően -citrátok és -glükonátok) hasznosulása akár 80%-kal is jobb. 

Felkészülés 

Ez elsőre furcsa lehet, de ma már szükséges a terhességre tudatosan készülni, mivel a tápanyaghiányos állapotok ma már nagyon sokszor vannak jelen a mindennapjainkban, a fogantatás létrejöttéhez pedig szükséges a szervezet kiegyensúlyozott működése.