A második trimeszter alapvetően nyugodtabbnak mondható, mint az első. Ilyenkor már a kismama is jobban realizálja, hogy várandós, a pocak is kerekedik, de még nem akadályozza jelentősen a mozgást. A reggeli rosszullétek jó eséllyel eltűnnek, az öröm kiteljesedik. Persze ilyenkor is adódhatnak kellemetlenségek, amik ijesztőek lehetnek, főleg, ha vér is kapcsolódik hozzájuk, ami gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk! 

Vérzés? 

Talán az egyik legijesztőbb jelenség a vérzés. Azonban igazán nagy gondot a szivárgó vérzés akkor jelent, ha annak eredete a hüvely. Ebben az esetben sem jelez feltétlenül tragédiát, de mindenképpen indokolttá teszi a kezelőorvos felkeresését! 

Fogíny 

A fogak és a fogíny védelme a várandósság során felértékelődik, hiszen ez az az időszak, mikor sok kismama számol be arról, hogy a fogai drasztikusan romlanak. Ennek oka, hogy a második trimeszterben a magzat csontjai kezdenek megszilárdulni, ehhez pedig nagy mennyiségben kell a kalcium. Ha a kismama szervezetében nincs elég kalcium, a magzat számára akkor is biztosítani kell ezt az anyagot. Ehhez pedig a szervezet többek közt a fogakból vonja ki a szükséges kalciumot, ami a romlásukhoz, illetve fogíny gondokhoz is vezethet. 

Az íny a második trimeszterben érzékenyebb, sokszor akár vérzik is, ami kiküszöbölhető puha sörtéjű fogkefével, a szájhigiéniára való fokozott figyelemmel, illetve adott esetben C-vitamin pótlással. 

A fogak egészségéért a várandósság alatt – és persze azon kívül is – érdemes “belsőleg” is tenni, azaz a megfelelő tápanyagpótlással biztosítani azt. Ez ma már nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, miközben a környezetin ártalmak romboló hatása egyre csak nő, vagyis a szervezet támogatása a várandósság alatt ma már nagyon is ésszerű döntés – nem véletlenül javasolja a szakemberek döntő többsége és a WHO is. A támogatás remek eszköze lehet egy jó várandós vitamin. 

Itt azonban ki kell emelni, hogy a második trimeszter igényei nem azonosak az első trimeszterével, és eltérnek a harmadik trimeszterétől. Azaz olyan készítményt keressünk, mely ezt a tagoltságot képes szem előtt tartani! Emellett a bevitt anyagok hasznosulásáról kell gondoskodnunk, ehhez pedig érdemes biológiailag aktív formában bevinni a lehető legtöbb anyagot. Ez szerves kötési formákat jelent, praktikusan -citrátokat és -glükonátokat (pl.: cink-citrát és réz-glükonát), melyek hasznosulása a legtöbb készítményben jelen lévő szervetlen kötésekhez képest akár 80%-kal is jobb! 

Orr 

Az orrvérzés mindig elég kellemetlen, főleg akkor, ha fizikai behatásra történik. Ha azonban “spontán” orrvérzésről van szó, az sem sokkal jobb, pusztán a fájdalom marad el. A kismamák esetében a második trimeszterben jelentkező spontán orrvérzés gyakoribb, mint hinnénk. Ennek oka lehet hormonális, de sajnos okozhatja a vérnyomás emelkedése is. A megfelelő tápanyagellátottsággal ez is jórészt kiküszöbölhető, azonban, ha rendszeresen jelentkezik a tünet, érdemes szakorvost felkeresni, mert vérnyomásgondokat jelenthet!