A műanyagokkal kapcsolatosan egyre több tanulmány igazolja azt, hogy komoly gondok adódnak a használatuk során. Az egyik legkomolyabb probléma a ftalátok kapcsán adódik. Sajnos ezek az anyagok szükségszerűen jelen vannak a műanyagokban, kioldódásuk azonban az emberi szervezetre nagyon káros. Tanulmányok azt is igazolták, hogy szerepet játszanak a koraszülések kialakulásában is. 

A tanulmány 

A NYU Grossman School of Medicine által végzett tanulmányban 5000 amerikai anya vett részt, a vizsgálat során pedig kifejezetten a ftalátoknak való kitettség következményeivel foglalkoztak. Nem meglepő módon a kutatás rámutatott, hogy ezek a vegyi anyagok legalábbis “szerényen”, de inkább nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a koraszülés kialakulásához 

Ftalátok 

A műanyagok lágyításához használt vegyi anyagok sajnos képesek kioldódni azokból, így pedig az emberi szervezetbe is bejutnak. Nem csak a hormonháztartásra gyakorolnak romboló hatást, de jelenlétük növeli az elhízás, a rák vagy a koraszülés kockázatát is. Bár ma már igen jó eséllyel élik túl a babák a koraszülést (vagyis a 36. gesztációs hét előtti születést) sajnos annak szövődményei nagyon sok esetben egy életen át elkísérik a kicsiket. 

Koraszülés ellen 

A terhesség alapvetően kihívás a szervezetnek, amit azonban gond nélkül vesz abban az esetben, ha a tápanyagellátottsága megfelelő. Nyilván a műanyagok és más a terhességre veszélyes indikátorok kerülése ajánlott, de alapvetően a női szervezet számára a várandósság természetes folyamat. Ennek létrejöttét azonban ma már nem olyan egyszerű elérni, hiszen a környezeti ártalmak is egyre nagyobb mértékben vannak jelen a mindennapokban, illetve sajnos az élelmiszereink beltartalma is jelentősen lecsökkent az utóbbi években. Ennek megfelelően bár megkerülhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, a normál tápanyagellátottsághoz sokszor már ez is kevés. 

A WHO, illetve a szakemberek zöme ma már javasol várandósvitamint a terhesség során, de az nem mindegy, melyike is választjuk. A készítménynek ugyanis egyrészt megfelelően kell hasznosulnia, összetettnek kell lennie (nem feltétlenül tudjuk, mely anyagokból lépett fel hiány a szervezetben). Illetve képesnek kell lennie követni és kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. 

A fentieknek megfelelően olyan készítményt keressünk, melyben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív kötési formákban vannak jelen. A -citrátok és-glükonátok (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása a szervezetben ugyanis akár 80%-kal is jobb, mint szervetlen kötésű társaiké. A trimeszterek szerinti bontás pedig egyértelművé teszi, hogy egyetlen tabletta nem képes lefedni a teljes terhességet. Figyeljünk arra, hogy a felkészülési szakasz, illetve az első trimeszter rendelkezik azonos igényekkel, ettől eltér a második trimeszter igényrendszere, illetve mindezektől eltér a harmadik trimeszter, illetve a szoptatási időszak egységének tápanyagigénye!