Furcsa, hogy a nők az egyik legszörnyűbb tragédiát az életükben sokszor teljes csendben élik meg, külső jelek, vagy segítségkérés nélkül, szorongva, akár a poszttraumás stresszel is szembenézve. Ez a csendes fájdalom a vetélés következménye, mely ma, világszerte minden hetedik várandósságot érint. De hiába gondoljuk, hogy tehetetlenek vagyunk ellene, ez nem igaz! 

Vetélés 

Hazánkban hivatalosan a 24. hét előtt bekövetkezett magzati elhalást jelenti, illetve azt, ha a magzat világrajövetelekor nem mutat életműködést, illetve 500 gramm alatti súllyal születik meg – ez azonban országonként eltérhet. Ezzel együtt is elkeserítő az adat, hogy világszerte minden hetedik terhesség vetéléssel végződik, idehaza pedig évente mintegy 14 000 alkalommal történik meg a tragédia. Ráadásul ezek csak azok a vetélések, melyek “felfedezett”, vagyis orvos által megállapított, követett terhességek esetében történtek 

Miért? 

A vetélés hátterében állhat anatómia, genetikai gond, vagy betegség is, de a leggyakrabban, az esetek mintegy 70%-ban a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések okozzák. Ezen felül jelentős kockázat a spermium minősége, illetve az édesapa kora is! 

Fertőzések 

A 70% nagyon nagy arány, mégsem olyan meglepő. A várandósság során a hüvely flórája megváltozhat a hormonális behatások következtében – ezzel pedig ellenállóképessége is csökken. Ezen felül számolni kell azzal, hogy a születendő baba genetikailag csak félig azonos az édesanyával. Azért, hogy az anya szervezete nem lökje ki a genetikailag nem azonos részt a testből, az immunrendszer visszafogodtan üzemel a várandósság alatt – ez tovább növeli a fertőzések kialakulásának esélyét. Ehhez jönnek még a stresszfaktorok, a környezeti tényezők és például az öltözködés, vagy az évszakhoz kapcsolódó tevékenységek kérdése (pl.: strandolás). 

Tápanyagok és terhesség 

Azt tudjuk, hogy a magzat fejlődése és egészsége szempontjából kiemelt jelentőséggel rendelkezik a megfelelő tápanyagellátottság – nem véletlen, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett ma már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését is, sőt, napjainkra a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a várandósság kialakulásához és annak egésze során is. 

Kevesebben tudják, hogy a tápanyagpótlás messze nem csak a terhesség támogatásáról szól, hanem a szervezet egészének támogatásáról, ami a fertőzésekkel szembeni ellenállás fokozását is takarja.  

A javasolt várandósvitamin tehát jó szolgálatot tesz, ha megfelel néhány kritériumnak. Jelen esetben négy kitételre érdemes figyelni: 

  • Első körben összetettnek kell lennie, hiszen számos anyag szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, nem csak a kiemelten kezelt tápanyagok.  
  • Másodsorban érdemes figyelni arra, hogy a készítmény tartalmazzon cinket és rezet is, hiszen mindkét anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással rendelkezik, vagyis hatékony segítség a fertőzések elkerüléséhez. 
  • Ugyancsak fontos tényező, hogy a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív formában legyenek jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis a bevitt anyag hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Végül, de nagyon nem utolsó sorban figyeljük a készítmény tagoltságára! 
  • A várandósság három fejlődési szakaszból, három trimeszterből áll, és ezeknek az időszakoknak nem azonos a tápanyagigénye. Vagyis a várandósvitaminnak képesnek kell lennie arra, hogy kiszolgálja az egyes trimeszterek eltérő igényrendszerét, mely a következőképpen alakul: az első trimeszter, illetve a várandósságra való felkészülés időszaka azonos tápanyagigényekkel rendelkezik. Ettől eltér a második trimeszter igényrendszere, de szintén eltér mindezektől a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egysége.