Az endometriózis világszerte egyre tö9bb fogamzóképes korú nő elétét keseríti meg. Ez azt jelenti, hogy mostanra minden 10. Nő ezzel a kórral szembesül, ráadásul idehaza átlagos 4 év kell ahhoz, hogy felismerjék a betegséget. Ez az idő pedig már bőven elegendő ahhoz, hogy a meddőség is jelentkezzen, a fájdalom pedig életminőség romláshoz vezessen. Pedig mi magunk is tehetünk az endometriózis ellen, a tünetek enyhüléséért. 

Endometriózis 

Sajnos ez a kór egyre többször kerül az érdeklődés középpontjába, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen minden 10. fogamzóképes korú nőt érint. A betegség során a méh belső falát alkotó szövet a méhen kívül is megjelenik, és sajnos ott is a “természetének” megfelelően viselkedik, vagyis ciklikusan megvastagszik majd leválik – ezzel gyulladásokat esetleg összenövéseket hozva létre a testen belül. Külön lehangoló tény, hogy statisztikailag az endometriózis felismeréséhez idehaza 4 év kell (az USA-ban 9, Németországban 7), és mire ez megtörténik, már a meddőség is régen jelen lehet 

Orvoshoz? 

A probléma mindenképpen orvosi kezelést igényel, mely gyógyszeres terápia, de akár műtét is lehet. Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy mi magunk ne tehetnénk semmit a kór ellen! 

Én mit tehetek? 

Hogy pontosan mi okozza az endometriózist, egyelőre nem tudjuk, de az biztos, hogy az életmód is közrejátszik benne. Vagyis mi magunk az egészséges életmóddal – a megfelelő tápanyagellátottsággal és a rendszeres mozgással tehetünk sokat a betegség ellen. 

A tápanyagok közül érdemes azokra koncentrálni, melyeknek gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, mint például az antioxidánsok, de a magnézium is igen fontos anyag a betegség elleni küzdelemben. A tápanyagok pótlása alapesetben a megfelelő étkezéssel történik, de sajnos az élelmiszereink beltartalma jelentős mértékben csökkent az utóbbi évtizedekben, miközben az energiafelhasználásunk a környezeti ártalmak miatt egyre csak nő. Ez a két tényező együttesen azt eredményezi, hogy kizárólag táplálkozással ma már sok esetben nem vagyunk képesek fedezni a tápanyagszükségletünket, arról nem is beszélve, hogy a hiányállapotokat helyre billenteni így igen nehézkes. 

A megfelelő tápanyagpótlásban sokat segíthet egy jó női vitamin – ha a családalapítás is cél, akkor pedig egy megfelelően tagolt várandósvitamin. Mindkettő esetében fontos, hogy szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent -, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. A várandósvitamin esetében pedig még arra érdemes figyelni, hogy az a trimeszterek igényeinek megfelelően legyen tagolva, hiszen minden fejlődési szakasznak más és más a tápanyagigénye. A felkészülési időszak és az első trimeszter igényei azonosak – ahogyan a szoptatási időszak és a harmadik trimeszter is egy egységet képez -, vagyis a családalapítás támogatásához ekképpen tudunk válogatni.