A nyaralás, az utazás szinte minden embernek a vágya. Világot látni kismamaként is lehet, de ehhez több dolgot is szem előtt kell tartani. Ez még abban az esetben is igaz, ha a várandós nő történetesen a második trimeszterben van. Bár valóban ez a “legnyugodtabb” trimeszter, ez nem jelenti azt, hogy itt ne kellene figyelni néhány potenciálisan veszélyes részletre! 

Utazni, csak okosan 

Sokan tudják, hogy utazni a várandósság alatt a második trimeszterben a legjobb. Már nincsenek reggeli rosszullétek, de a hatalmas pocak – a mi már a mozgásban is korlátozza a kismamát még nincsen jelen. Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy akkor ugyan úgy nyaralhatunk, mint a várandósság előtt. A terhesség során változik az hormonrendszer, csökken az immunrendszer működése és sok már változás is történik – ezek pedig nem szünetelnek a második trimeszterben sem. Vagyis ilyenkor is figyelni kell, hogy a kismama ne üljön le sem hideg felületre, sem pedig úgy, hogy nincs a feneke alatt párna, pulóver, törölköző, bármi, ami határvonalat képezhet a felület és a kismama között. Ezen felül a szervezetet is támogassuk abban, hogy képes legyen felvenni a küzdelmet, illetve képes legyen megelőzni a felszálló fertőzések kialakulását. Ebben a jó várandósvitamin is nagy segítségünkre lehet, amennyiben megfelelő anyagokat tartalmaz. Ezek többek közt a cink és a réz, melyek a szervezetben antiviriális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ebben az esetben is fontos – ahogyan szinte minden bevitt anyag esetében – hogy szerves, biológiailag aktív formában kerüljön a szervezetbe. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (cink-citrát, réz-glükonát). 

Úszás, napozás 

Nem, nem tilos a napfürdőzés, de ezt is csak nagyon végiggondoltan érdemes csinálni. A pocakot, ha lehet, ne napoztassuk közvetlenül, kiváltképpen akkor, mikor a Nap sugarai a legégetőbben perzselik a Földet. Egy áttetsző kendő is nagyon sokat segíthet, nem kell vastag anyaggal fedni, hiszen attól csak erősen melege lenne a kismamának. A túlzott napoztatás ugyanis a felmelegedő pocak okán komoly gondok okozója is lehet. 

Ezt talán már mondani sem kell, de a hullámverésben ücsörgés a fertőzésveszély miatt kifejezetten tilos. Keressük inkább az élő vizeket a nyilvános medence helyett, de a hullámzást most csak a mélyebb vízben élvezzük 

Ételek 

Várandósan az étkezés nem mindig könnyű feladat, hiszen az uborkát kívánja a kismama a nutellával, ami őrjítő. Ezzel együtt az utazások során érdemes megmaradni az ismert ízeknél és összetevőknél. Ez ugyan lemondás, de nem érdemes kockáztatni egy esetleges ételmérgezést vagy allergiás reakciót. 

Utazás 

Maga az utazás az egyik legjobb része a nyaralásnak – de nem terhesen. Ilyenkor figyelni kell a rendszeres mozgásra, amit az autó megállásával vagy a repülőn való sétával is el lehet érni. A repülős utazásokon figyeljünk arra, hogy a kabinban a levegő lényegesen szárazabb, vagyis könnyebben kaphatunk el betegségeket is. Ez ellen is az immunrendszer megfelelő támogatásával tudunk küzdeni, amiben a várandósvitamin hatalmas segítség lehet. Figyeljünk azonban arra, hogy a második trimeszternek a tápanyagigénye nem azonos sem az első, sem pedig a harmadik trimeszter igényeivel, azaz a lehető legjobb hatás érdekében megfelelően tagolt várandósvitamint válasszunk! 

Fontos, hogy mielőtt útra kelünk, tájékozódjunk az adott légitársaság honlapján. A második trimeszterrel jellemzően nincsen gond utazás szempontjából, de előfordulhatnak olyan társaságok, melyek orvosi igazolást kérnek a repüléshez. Problémás lehet az is, ha az odaút még a második, a visszaút azonban már a harmadik trimeszterben történne.