A hüvelyszárazság minden nő életében előforduló probléma, mely a menzesz kezdeti szakaszához is kötődik, de igazán gondokat ekkor nem okoz. A fogamzóképes korú nők esetében is előfordul, de a menopauza, vagy a korai klimax után sokkal gyakoribb, hiszen megjelenése sok esetben hormonális eredetű. Kikerülni így nem igazán lehet, de a tünetek nagyon jól karbantarthatóak!

Okai 

A betegségek és fertőzések mellett a leggyakrabban az ösztrogén szint lecsökkenése váltja ki a gondot. Ez bekövetkezik a menzesz kezdeti szakaszában is, vagyis természetesen időszakosan ilyenkor is jelentkezhet a hüvelyszárazság, de a korai klimax és a menopauza az igazi forrásai, hiszen ilyenkor az ösztrogéntermelés végérvényesen megváltozik. 

Tünetek 

Vizelési problémák, véres vizelet, vérzés, sárgás, bűzöd hüvelyi folyás és fájdalmas szex is szerepel a tünetek között. Ráadásul a nem megfelelő síkosság okán a hüvely szöveteit irritáció éri, így égő, viszkető érzés is kísérheti a jelenséget. 

Kezelési lehetőségei 

Több eljárás és gyógyszer is létezik a probléma kordában tartására, de sokat tehetünk a megfelelő étkezéssel s a rendszeres mozgással is a probléma ellen. Alapvetően a gyulladások elleni diéta itt is célravezető lehet, melynél fontos, hogy megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe E- és D-vitamin, illetve cink – ezek az anyagok ugyanis segítik a hüvely állapotának megfelelő szinten tartását, a hüvely lubrikációjának fokozását is. Bevitelüket jól megtámogathatjuk megfelelő készítmény révén is! Ennél mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a lehető legtöbb összetevő szerves formában (-citrátok és -glükonátok, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) legyenek jelen, hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. Emellett pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a D-vitamin beépülését például a kalcium is elősegíti, a cinknél ezt a szerepet a réz tölti be, és így tovább. Vagyis a készítmény komplexitása is fontos! 

Kevesebben tudják, de a hialuronsav is jótékonyan hat a hüvely váladéktermelésére. Amellett, hogy a bőr feszességének és fiatalságának megtartására használjuk, kutatásokban a hüvelyszárazság ellen is hatékonynak bizonyult, A-, C-, és E-vitaminnal egyszerre alkalmazva!