A hüvely szárazsága olyan tünet, amivel szinte minden nő találkozik élete során. A probléma kiváltója több dolog is lehet, de mindenképpen kellemetlen, érdemes foglalkozni vele. Különösen igaz ez akkor, amikor a terhesség során jelentkezik, hiszen a fertőzések kialakulásának esélyét is növeli. 

Normális? 

Az, hogy szinte minden nő találkozik a hüvelyszárazsággal élete során, messze nem jelenti azt, hogy természetes jelenségről van szó. Okozhatja betegség, hormonális eltolódás, de pusztán tápanyaghiányos állapotra is visszavezethető. Ezen felül a hüvelyszárazság kiváltója lehet a nem megfelelő előjáték, illetve a libidó csökkenése is. 

Gondot okozhat 

Azon túl, hogy a nő jelentősen veszít szexuális vágyából, a hüvelyszárazság égő, csípő érzéssel is együtt járhat, behatolásnál pedig erős fájdalom jelentkezhet. Ezen felül azonban a hüvelyszárazság sajnos a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét is növeli. Ez pedig a terhesség során kifejezetten nagy gondot jelent. 

A vetélések kialakulásának mintegy 70%-ért ugyanis a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, ezek elkerülése így kiemelten fontos. A feladat azonban nem kicsi, hiszen a várandósság alatt az immunrendszer visszafogottan üzemel, hogy az anyával genetikailag csak félig azonos magzatot ne támadja meg a szervezet. 

Megoldási lehetőségek 

Mindenképpen tisztázni kell a hüvelyszárazság okát, vagyis az orvos véleményét is ki kell kérni. Mi magunk a megelőzéssel tehetünk sokat a hüvelyszárazság elkerüléséért. A normál működés mellett ez a jelenség nem fenyeget, vagyis a cél a szervezet normál működésének visszaállítása. 

Ezt pedig messze nem csak a betegségek képesek eltolni. A legtöbb esetben a normál működés eltolódásáért egyszerű tápanyaghiányok a felelősek. Egyszerűek, mert bárkinél jelentkezhetnek, és nem különleges anyagokról van szó ilyenkor, de sajnos a pótlásuk már közel sem olyan egyszerű. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, miközben a minket érő környezeti hatások és azok romboló ereje is egyre csak nő. Ezek együttesen pedig azt eredményezik, hogy az egészséges életmód – a tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás – szükséges, de sokszor már nem elégséges összetevői a normál tápanyag ellátottságnak. 

A tápanyagpótlás megfelelő eszköze lehet – különösképpen egy tervezett gyermek vagy egy már meglévő terhesség esetén – a megfelelő várandósvitamin. Ehhez azonban több szempontnak is meg kell felelnie. Egyrészt összetettnek kell lennie, hiszen az egyes tápanyagiok segítik mások hasznosulását, ezen felül pedig kiemelt jelentőségű a szerves kötések megléte. A legtöbb vitaminkészítményben szervetlen kötéssel kerülnek az anyagok, amiknek így a hasznosulása nagyon alacsony. A szerves kötésű anyagok (jellemzően a -citrátok és a -glükonátok) hasznosulása akár 80%.kal is jobb a szervetlen társaikhoz képest! 

A megfelelő tápanyagpótlás képes lehet helyreállítani a szervezet normál működését a terhesség alatt is, de ehhez tudni kell, hogy a terhesség 3 trimeszterre, 3 fejlődési szakaszra tagolódik, melyek tápanyagigénye nem azonos! A felkészülési időszak és az első trimeszter azonos igényekkel rendelkezik. Ezektől azonban eltér a második trimeszter igényrendszere. A harmadik trimeszter és a szoptatás újra egy egységet képez, de tápanyag igényei nem azonosak sem az első, sem pedig a második trimeszterével. Ezt a tagoltságot a kiválasztott készítménynek is szem előtt kell tartania!