Azzal már többször foglalkoztunk, hogy milyen tévhitek keringenek az interneten azzal kapcsolatosan, hogy mi segítheti a családalapítást. Azzal azonban kevesebbet, hogy azért a sok korpa közt megbúvik néhány arany is, vagyis vannak olyan praktikák, melyek valóban hasznosak lehetnek a teherbe esés valószínűségének növelésében. 

Fekvés az együttlét után? 

Az együttlét után felpattanni nem jó, hiszen megbánthatjuk vele a párunkat. De a spermiumok feladatát sem könnyítjük, hiszen így a gravitáció ellen is küzdeniük kell. A fekvés teljesen egészséges, normál termékenység mellett nem ad hozzá szinte semmit a terhességhez, de ártani biztosan nem árt! 10-15 percnyi fekvés előnyös is lehet a családalapítás szempontjából. 

Ételek? 

Az vagy, amit megeszel – de talán ennél is fontosabb, hogy az étkezés révén jutunk megfelelő tápanyagmennyiséghez, mely a szervezet “üzemanyaga”. Legalábbis alapesetben az egészséges étkezés képes biztosítani számunkra a megfelelő tápanyagmennyiséget. Sajnos napjainkra az élelmiszerek beltartalma jelentősen leromlott, a tápanyaghiányos állapotok miatt pedig már a WHO is javasolja a tápanyagpótlást a kismamáknak már a tervezési időszaktól. Ebben hatalmas segítség lehet egy megfelelően tagolt várandósvitamin. A tagolás a trimeszterek eltérő igényeinek kell megfeleljen, miközben a lehető legtöbb anyagot szerves, vagyis biológiailag aktív formában érdemes bevinni a szervezetbe (-citrát, -glükonát), hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 

Mozgás? 

Az egészséges életmód két alappillére a mozgás és az étkezés, ha pedig az egészségünk rendben van, a várandósság kialakulásának esélye is magasabb, vagyis közvetve a mozgás bizony számít a családalapításnál! 

Ovuláció? 

Ez már mindenképpen fontos! Az ovuláció a ciklus nagyjából közepén történik, mikor a petesejt kiszabadulva a petefészkekből megindul vándorútjára. Ilyenkor a legnagyobb a megtermékenyítés esélye, vagyis érdemes időzíteni az együttlétet is. Hogy mikor van ovulációja a nőnek, azt egy ovulációs kalkulátor segítségével könnyen ki lehet számítani! 

Stressz 

Sose tesz jót, de az idegeskedés mellett a szervezetre is rombolóan hat, növeli a tápanyagfelhasználást és elveszi az üzemanyagot más funkcióktól – például a termékenységtől. A stresszt elkerülni nem lehet, a hatásait azonban lehet kompenzálni. Ehhez egy jó várandósvitamin és hatékony stresszkezelési technikák kellenek!