A terhesség létrejötte az ovuláció idején történik, mely nagyjából a ciklus középideje. Vagyis, mire a menzesz kimarad, már 2 hetes terhes a nő, de a terhességet mégis az utolsó vérzés első napjától számoljuk. Ennek megfelelően a menzesz kimaradása már 4-5 hetes terhességet mutathat. De ennek vannak jelei? 

Menzesz 

Ezt nem kell bemutatni senkinek. A menzesz elmaradása a terhesség egyik jól behatárolható jele. Persze előfordulhatnak olyan esetek, mikor a menzesz nem marad ki, de a terhesség mégis létrejött, de ez ritka. Ki kell emelni azonban egy fontos dolgot: napjainkban sajnos sokszor már nem elég csak reménykedni a várandósságban, fel is kell rá készíteni a testet! Ez a mikrotápanyagok pótlásával lehetséges, melyet ma már a WHO is javasol a kismamáknak és a gyermekre vágyó pároknak. A pótlás remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, mely a trimeszterek eltérő igényeinek megfelelően képes kiszolgálni a szervezetet, valamint a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív kötési formában tartalmazza – ez jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti. 

Hangulatváltozások, ingerlékenység 

A menzesz közeledtével a hangulatingadozás sok nőnél jelentkezik, mely a hormonális változás következménye. Ugyanez lejátszódhat a terhesség korai szakaszában is, vagyis a hangulatingadozás utalhat a terhesség létrejöttére is. 

Hányinger 

Talán az egyik legismertebb jele a korai terhességnek, de nem jelenti biztosan a fogantatás létrejöttét. Hányinger, reggeli rosszullét ugyanis sok mástól is lehet, de ha rendszeresen jelen van, lehet szurkolni. 

Mellfeszülés 

A hormonális változások miatt ez is jelen lehet már a terhesség korai szakaszában, de mint a felsoroltak mindegyike, ez sem jelent biztosat! 

Székrekedés 

A hormonális változások sok nőnél idéznek elő székrekedést a terhesség igen korai szakaszában – biztosat azonban most sem tudhatunk, hiszen egyszerűen a stressz is okozhat ilyen tüneteket. 

Fáradtságérzet 

A napi rohanásba ki ne lenne fáradt? Ha pedig nagyon annak érezzük magunkat, lehetünk csak kimerültek is. Persze a terhesség korai szakaszában ez is lehet egy tünet. 

Hüvelyi váladék 

A váladék megjelenése utalhat a méhben lezajló változásokra is – de a hüvely váladékozásával szinte minden nő találkozik élete során, és igencsak sok dolog kiválthatja, a terhességen kívül is. 

Kívánósság 

A terhesség egyik velejárója – akár furcsa dolgokat is megkívánhat a kismama. De ezt kiválthatja a meleg, a hideg, vagy érzelmi ráhatás is, szóval biztosat ez sem jelent 

Biztos jel! 

Nagyon szeretnénk azt mondani, hogy biztos jele a terhességnek már igen korán megmutatkozik, de ez nem igaz. Az orvos a terhesség 5-10. hete körül igazolhatja annak meglétét, hiszen ekkor ultrahangos vizsgálatot végez, így a baba magzat is hallható – és ez jelenti a biztosat. Előtte, bár lehet pozitív a terhességi teszt, de sajnos becsúszhatnak hibák a tesztek esetében is, ráadásul a terhesség korai szakaszában is igen sok tényező okozhatja, hogy végül a terhesség megszakad, illetve az embrió nem fejlődik tovább.