Sajnos egyre több pár találkozik azzal a problémával, hogy nem sikerül családot alapítani, és a vizsgálatok során kiderül, ennek oka a rossz spermiumkép. Azt mindenki érti, hogy kevés vagy rossz minőségű a spermium, de ez ellen mit lehet tenni, mi okozhatja ezt a problémát?  

Spermium 

A spermium maga az örökítőanyagot tartalmazó hímivarsejt, az ondó/sperma azonban több mirigy váladékát tartalmazó nedv, vagyis a kettő nem azonos. Ennek megfelelően csak szakember képes megmondani, hogy rendben van-e a férfi termékenysége. Ha nem, akkor az jól látszik a spermiogarmon, hiszen a spermiumok száma vagy minősége nem lesz kielégítő. Az azonban sokszor nem egyértelmű, hogy ezt mi okozza. 

Mitől meddő a férfi? 

A leggyakoribb okok közt szerepel a környezeti ártalom, a nem megfelelő életmód, a herevisszér tágulat, de betegségek vagy tápanyaghiányos állapotok is kiválthatják a spermiumszám és a minőség romlását. 

Az olyan gondokon, mint a herevisszér tágulat szakorvos képes segíteni, az életmód problémák, vagy a tápanyaghiányos állapotok helyrehozatala azonban rajtunk múlik. Ebben nagy segítség lehet egy megfelelő férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza, hiszen ezek hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb.  

Hogy miért? 

Mára az élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent, olyannyira, hogy már a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását. A szervezetünk ugyanis a funkciókban rangsorol. Azok, melyek nem feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz leromlanak, ha nincs elegendő tápanyag – és bizony a spermiumtermelés éppen ide tartozik. 

Időtényező 

De jó is lenne, ha a vitaminszedés másnapján, harmadnapján már mutatkoznának a pozitív eredmények…. ez azonban sajnos nem így van. Bár azt tanultuk, hogy a spermiumtermelés állandó, ez nem egészen igaz. Valóban életünk végéig zajlik, de ez egy 74 napos ciklus, melynél a megfelelő tápanyagellátottság a legelső pillanattól fontos – hogy kinél mikor kezdődik a folyamat, azt azonban egyelőre nem lehet megállapítani, hiszen ennek külső jeleni nem nagyon vannak. Érthetőbben: ahhoz, hogy egy vitaminkészítmény hatásai markánsabban megmutatkozhassanak – legyen bármennyire is jó a készítmény – 3-4 hónapnyi szedés is szükséges lehet.