A ketogén diéta férfiak körében igen népszerű, mely segít elérni az optimális kinézetet, az izmok tónusos kirajzolódását. De, mint olyan sok más esetben, most is úgy tűnik, a tartós diéta bizony nem tesz jót a szervezetnek. 

Ketogén diéta? 

Az igazán tónusos testtért, a szép izomzatért sokan választják a ketogén diétát. Lényege, hogy az étrendben a zsírok és a szénhidrátok aránya 4:1 legyen. Kifejlesztése az epilepszia ellen történt. A máj, szénhidrát hiányában a zsírokat kezdi el átalakítani ketontestekké, ezekből készít energiahordozókat, melyeket az agyszövet képes is hasznosítani. A ketontestek görcsgátló hatással bírnak, így az epilepsziás betegeknél csökken a rohamok száma. A ketogén étkezés azonban hasonló az éhezéshez, így hosszabb távon egyáltalán nem egészséges, bár a szervezet képes tolerálni akár éveken át is. 

Kutatás 

David Gius, a San Antonió-i University of Texas Health Science Center munkatársának vezetésével készült nemrégiben egy kutatás, mely egér kísérkletekben igazolta, hogy a ketogén diéta hatására a szervek, pontosabban a sejtek gyorsabban öregszenek, ami baj, hiszen az elöregedő sejtek a működésre is hatással vannak. Többek közt növelik a cukorbetegség, a meddőség, vagy éppen a hormonális problémák kialakulásának esélyét is. 

Az öregedő sejtek problémája Ketogén diéta – öregedő sejtekű megmutatkozik a termékenységben is. Ez ugyanis minőségi romlást eredményezhet a spermiumok esetében, mely nem teszi lehetetlenné a megtermékenyítést, de jelentősen megnöveli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét. 

Merre tovább? 

A diéták és étkezési trendek sajnos sokszor hoznak létre hiányállapotokat a testben, ami hosszabb távon gondokat okozhat. A hiányállapotok – vagyis az egyes építőelemekből (vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok) fennálló hiányok – a szervezet egyes funkcióinak leromlásához vezetnek. A hiányokat pótolni pedig napjainkra kizárólag étkezéssel igen nehéz. Egy jól megválasztott férfivitamin (szerves kötésű anyagokkal, melyek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik, így hasznosulásuk 80%-kal is jobb) sokat segíthet a probléma megoldásában. A tápanyagraktárak feltöltése révén hozzájárulhat a teljesítmény növekedéséhez és a normál termékenység fenntartásához is.