Nyáron a medencepart, vagy éppen a hullámzó tenger partja fertőzésveszélyesebb terület a nők számára, vagyis várandósan sokkal nagyobb odafigyelést igényel. De vajon tényleg a víz okozza a gondot? Esetleg más lehetőségek is megbújnak a probléma hátterében? És tehetünk ellene valamint? 

A víz a ludas? 

Igen, de nem egészen úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A gondot az okozza, hogy a vizes fürdőruha rajtunk marad, és az intim területek befülledését okozza, ami a hüvelyflóra eltolódásához vezethet. Ugyanis a strandon “összeszedett” fertőzések sokszor nem külső korokozó bejutása miatt alakulnak ki, hanem a flóra egyensúlyának eltolódása váltja ki őket. Annak természetes, szükséges részei a baktériumok és gombák is, egyensúlyuk azonban fontos az egészség szempontjából. 

Mit tehetünk ellene? 

Okos ötlet a vizes fürdőruhát szárazra cserélni, ami egy kismamának nem mindig könnyű, de megéri a ráfordított energiát. Emellett felejtsük el az állandó tisztasági betét viselését, illetve a műszálas fehérneműt is, mert ezek is könnyen okozhatják a flóra eltolódását 

A védekezés az immunrendszerrel kezdődik, vagyis a kismamáknak arra kell elsősorban ügyelni, hogy megelőzzék a fertőzéseket, ehhez pedig a legjobb eszköz a saját immunrendszerük. A várandósok védekező rendszere visszafogodtan működik, vagyis annak támogatása fontos lehet. Ebben két anyagnak is komoly szerep jut, ez pedig a cink és a réz, melyek a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal bírnak. A bejuttatás mellett arra is figyeljünk, hogy az anyagokat szerves kötési formában használjuk (-citrát és -glükonát kötési formák), hiszen így azok hasznosulása is sokkal, akár 80%-kal jobb lehet! 

Olyan nagy gond? 

Kismamák esetében mindenképpen, hiszen a vetélések és koraszülések 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, vagyis ezek megelőzése kiemelten fontos!