A várandósság három trimeszterből áll, mely az édesanya szervezete számára igencsak megterhelő. De hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a szoptatás időszakában is a kismama gondoskodik a pici élet minden tápanyagszükségletéről, pusztán csak már a pöttöm is a nagyvilágban él, nem az anya méhében. Ennek megfelelően pedig a szoptatás is kihívás a szervezetnek, amit bizony érdemes támogatni! 

Kell szoptatni? 

Igen, mindenkinek érdemes! Nem csak azért, mert a baba számára ez a lehető legjobb megoldás, hiszen jót tesz az immunrendszernek és könnyen emészthető, hanem mert a kismamának is nagyon jót tesz! Segíti a fogyást, antidepresszáns hatása van, erősíti a kapcsolatot a mama és a baba között, és még sok előnye van! 

De mi van, ha nem jön a tej? 

A tejtermelés, akárcsak a várandósság kialakulása, a tápanyagellátottságtól is erősen függ. Ez azt jelenti, hogy ha nem jó a tápanyagellátottság, akkor sajnos jó eséllyel a tej sem termelődik majd. És hogy mitől csökkenhet a tápanyagok mennyisége a szervezetben? Maga a várandósság is lehet az ok, hiszen komoly kihívást jelent a szervezetnek! 

Az anyatejes táplálás időszakának tápanyagigénye jól kiszolgálható egy olyan várandósvitaminnal, mely képes szem előtt tartani a trimeszterek eltérő igényeit. A harmadik trimeszter tápanyagigénye azonos a szoptatás alatt jelentkező tápanyagigényekkel. Ennek megfelelően egy jól megtámogatott várandósság során sokkal ritkábban találkozhatunk azzal a problémával, hogy a tejtermelés nem kielégítő, vagy akár el sem indul. 

Tápanyag, de hogyan? 

Sajnos az sem mindegy, milyen tápanyagot viszünk be a szervezetbe a várandósvitaminokkal. Ezeknél fontos, hogyan hasznosulnak, hiszen a bevitt tápanyagokat be is kell építenie a szervezetnek. Ezt a legkönnyebben a szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokkal teszi meg a szervezet. Ezeknek a hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, mint a szervetlen kötésű (jellemzően -karbonát) anyagoknak.  

Az egyes anyagok segítik mások beépülését, ami azt jelenti, hogy amellett, hogy praktikusan -citrátokat és -glükonátokat tartalmazó készítményt keressünk, fontos, hogy komplex legyen a készítmény, hiszen így a lehető legjobb támogatást biztosíthatjuk a szervezet számára!