Van egy igen ijesztő tünete a terhességnek, mely akár a szülés után is megmarad, sőt, két évig is jelen lehet az életünkben. Ez pedig a feledékenység, a szétszórtság, memóriazavar, amit a szakirodalom is ismer, momnesia (mom – az angol anya + amnézia szavakból) néven. A jelenség bár ijesztő lehet, teljesen normális, és komoly előnyei is vannak! 

Tényleg jelen van? 

Igen, tényleg, bár eltérőek vagyunk, azaz nem mindenkinél ugyan olyan mértékben, és nem is ugyan akkor kerül elő, eltűnése pedig szintén ilyen hektikusan zajlik. A hátterében azonban nem, vagy nem csak az édesanya szülést követő elszigetelődése áll, hanem az evolúció! 

A terhesség és a biztonság 

Ma már tudjuk, hogy a biztonságos terhességi időszak kiemelten fontos, ezért mindent meg is teszünk a kisbabánk és saját egészségünk érdekében. Ez magában foglalja a lelki felkészülést, a terhestornát, vagy éppen a WHO ajánlása alapján a várandósvitamin szedését is. Sőt, ezekre annyira figyelünk, hogy szem előtt tartjuk, hogy a babaszoba színe megnyugtató legyen, a kis játékok színei, kontrasztja segítség a baba agyának fejlődését, de még azt is, hogy a várandósvitamin szerves kötésben tartalmazza az anyagokat, hiszen azok így sokkal jobban hasznosulnak, vagy hogy a trimeszterek igényeit figyelembe véve adagoljuk a tápanyagokat. Mert tudjuk, hogy fontos! 

Mégis, amikor a memóriazavar jelentkezik, ijedten lépünk hátra, mert nem emlékszünk, mi is akartunk este főzni, mi a kedvenc idézetünk, vagy mit ígértünk a főnöknek, mikorra lesz kész a munka. Hogy miért nem emlékszünk ezekre? Mert nincsen rájuk szükség. 

Mamiagy 

Nem csak a mellek lesznek nagyobbak, vagy a has nő meg, az agy is átalakul. Ennek oka, hogy a figyelem azok köré a dolgok köré összpontosuljon, melyek az utódgondozáshoz kapcsolódnak – azaz agyunk átalakul, hogy jó anyák lehessünk. Ez pedig evolúció, lezajlik, ha tetszik, ha nem. 

A memóriaromlás sajnos tény, cserébe azonban a kismamák kapnak egy sor igencsak hasznos extra képességet! Az intuíciós és szociális érzékenység megnő, csökken a stresszreakció – azaz kevésbé leszünk stresszesek -, könnyebben és hatékonyabban hangolódik rá a kismama a csemetéjére. Ezek pedig nagyon fontosak, hiszen a cseppnyi élet biztonsága nagyban múlik a kismamán, hogy érti, érzi-e, mire is vágyik a baba! 

Ez szép, de mit tehetek? 

A memóriaromlás tehát jelentkezhet, és még csak mérgesek sem nagyon lehetünk miatta, hiszen segít nekünk. Bosszantó ettől még lehet, de azért vannak eszközök a kezünkben! Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy naptár a falon, jegyzetfüzet a telefon mellett, a recept kikészítése a konyhapultra, és már jók is vagyunk. Emlékszik helyettünk az írás, de ha ez sem elég, akkor a család is sokat tud segíteni. Amit pedig elfelejtünk, az túlnyomó többségében nem olyan fontos, legalábbis a várandósság és a szülést követő első időszak alatt biztosan nem.