Annyira sok embert érint napjainkra a meddőség ténye, hogy már meg sem lepődünk azon, ha egy párnak nem sikerül a családalapítás. Ma már azt is tudjuk, hogy az esélyeinket nagyban tudjuk növelni a szülővé válásra abban az esetben, ha odafigyelünk magunkra – és ez a gyógyszereinkre is igaz. Még abban az esetben is, ha azok teljesen hétköznapi, vény nélkül is szedhető szerek. 

Betegség és meddőség 

Beteg minden ember volt már élete során. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nagy bajunk volt, a csipp-csupp betegségek is számítanak, főleg, ha gyógyszerezzük is őket! Gondoljunk csak bele: ha a herék nem szeretik a magas hőmérsékletet, akkor mit okozhat a láz, és vajon mit válthat ki a lázcsillapító? 

Láz és spermium 

A jó hír, hogy egy kis láz önmagában nem teszi meddővé a férfit, de tény, hogy hatással van a spermiumokra, képes roncsolni azok minőségét és csökkenteni a mennyiségüket is. Ez azonban csak átmeneti. A lázcsillapító, mely ugye vény nélkül beszerezhető a patikában, hosszabb távon is roncsolni képes. 

Kutatás 

Már évekkel ezelőtt is bizonyították, hogy az iboprofen komoly károkat képes okozni a nemzőképességben – ez természetesen igaz a paracetamol és több más nemszteroid gyulladásgátló és lázcsillapító esetében is. Hatásuk az androgén hormontermelésre van, ezáltal pedig a szervezet működésének számos területén megjelennek tünetek, többek közt a nemzőképesség csökkenése is.  

És akkor most merre? 

A lázcsillapítás oka, hogy a közérzet javuljon. Ez ugyan fontos, de sajnos nagy ára van. 

A roncsolt spermiumok ugyanis nem csak a terméketlenségben játszhatnak szerepet, hanem a minőségi romlás révén, megtermékenyítés esetén a koraszülés, vetélés és a genetikai gondok kialakulásának esélye is megnő. 

A spermiumok egészségéért, vagyis a termékenység megőrzéséért így pedig az egészségi állapot megőrzéséért sokat tehetünk. Ennek alappillére a rendszeres mozgás és a megfelelő tápanyagellátottság, mely alapesetben a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésből adódik. 

Mára azonban élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent, így a megfelelő tápanyagellátottság biztosításában nagy segítség lehet egy jó férfivitamin, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat – így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! Nem utolsó sorban a megfelelő tápanyagellátottság az immunválasz kialakítását is nagyban segíti, vagyis egészségesebbek lehetünk általa, illetve kompenzálni lehet – legalábbis részben – a kívülről érkező romboló hatások befolyását a testre.