A sejtek jó “minősége” alapfeltétele azok normál működésének. A termékenységgel kapcsolatosan leginkább a spermiumoknál kerül elő a minőség kérdése, holott ez a petesejt esetében is fontos. Ráadásul a minőség javítható, de ehhez időre lesz szükség! 

A petesejt minősége 

Igen, sajnos nem csak a spermium mehet át minőségi romláson, hanem az ovum, vagyis a petesejt is. Ennek hátterében szinte pontosan ugyan azok a dolgok állnak, mint a hímivarsejteknél: a kor, az életmód, betegségek, tápanyaghiány, stb. A minőségi gond pedig több ponton is támadja a terhességet. Vagy ellehetetleníti, vagy jelentősen megemeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét. 

Ciklikus lehetőségek 

Bár a női ciklus nem ismeretlen fogalom, a petesejt mintegy 90 napig készül a nagy utazására – ezt azt is jelenti, hogy minőségi romlás esetében minimum ennyi idő kell, míg a minőségében javult petesejt kerül sorra. Ez hosszú időnek tűnhet, de a minőség kérdésében nem éri meg kapkodni! 

Hogyan? 

A petesejt minőségén lehet javítani – ez a sejt is képes a regenerálódásra, de csak adott körülmények között. Amikor a baba soká várat magára, érdemes első körben az életmódban keresni a hibát, mely a tápanyaghiányos állapotok egyértelmű létrehozója! 

A tápanyaghiányok helyreállítása rajtunk is múlik. Ehhez a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés elengedhetetlen, de mára sajnos önmagában kevés. A WHO is javasolja a kismamáknak a tápanyagpótlást, de ezt már a terhesség létrejötte előtt is érdemes elkezdeni. Az úgynevezett felkészülési időszakban a test tápanyagszükséglete azonos az első trimeszter tápanyagigényeivel. Viszont fontos kiemelni, hogy a további szakaszok, vagyis a második és a harmadik trimeszter bizony más és más tápanyagszükséglettel rendelkeznek, azaz olyan, a szervezetet támogató vitaminkészítményt érdemes választani, mely képes megfelelően kiszolgálni ezt a tagolt igényt. 

Ezen felül a tápanyagok bejuttatása kevés, ha azok nem jól hasznosuló formában vannak jelen, akkor inkább csak drága vizelet lesz az eredmény. Szerves kötési formában (ez a készítményekben praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 

Tisztázni kell azt is, hogy nem minden esetben tudjuk otthon “kezelni” a minőségi problémákat. Azok hátterében ugyanis betegségek, vagy olyan problémák is állhatnak, melyek kezeléséhez szakorvos segítsége is szükséges!