A terhesség során a hüvely egészsége kiemelten fontos, hiszen, ha gond adódik, az bizony a magzatra is hatással lehet. Az a bizonyos “gond” pedig gyakoribb, mint hinnénk, hiszen már maga a terhesség ténye is hajlamosít a hüvelyfertőzések megjelenésére. 

Ha terhesség, akkor hüvelyfertőzés? 

A terhesség bizony megnöveli a hüvelyfertőzések kialakulásának lehetőségét. Ennek egyrészt oka a hormonális változás, mely a hüvelyben természetesen is jelen lévő kórokozók elszaporodását okozhatja. Másrészt az immunrendszer is visszafogottabban üzemel, valamint a terhesség későbbi szakaszában a medence is kitágul, így a hüvelyfertőzések kialakulására is nagyobb az esély. Azzal is számolni kell, hogy a terhesség során megnövekszik a tápanyagigény, melyet fedezni a napjaikra jellemző alacsony beltartalmú ételekből nem könnyű. Ez pedig azt eredményezi, hogy megfelelő tápanyagellátottság híján a test funkciói is sérülhetnek – igy az immunműködés, a hormonrendszer működése és még sok más is. 

Mit lehet tenni? 

Érdemes betartani azokat a szabályokat és intelmeket, melyeket már nagyanyáink is ismertek. Kerüljük a tanga viselését, valamint a pamut alsónemű és a jól szellőző alsó ruházat használatát részesítsük előnyben. A kismama lehetőleg fürdőruhában ne üljön le semmilyen felületre, egy törölközőt tegyen maga alá, a vizes fürdőruhát pedig cserélje szárazra. 

Nagyon fontos a tápanyagpótlás, azon belül is az olyan anyagok pótlása, melyek hozzájárulnak a hüvely egészségének megőrzéséhez. Is ki lehet emelni a cink és a réz hatását, mely anyagok a testben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatásokkal rendelkeznek. A pótlásukban a várandósvitamin lehet nagy segítségünkre, de itt is fontos, hogy a bevitt anyagok szerves formában legyenek jelen – ez a cink esetében cink-citrát, a réz esetében réz-glükonát formát jelent. A -citrátok és -glükonátok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a szervezetlen társaiknál. 

Ha mégis jelentkezik 

Minden elővigyázatosság ellenére is jelentkezhet a gond, ebben az esetben irány az orvos, hiszen a fertőzés felszállóvá is válhat, így pedig vetélést vagy koraszülést is ki tud váltani! 

Fontos kiemelni, hogy hüvelyfertőzés nem csak a terhesség kezdeti szakaszában jelentkezhet. A második vagy a harmadik trimeszter is veszélyeztetett lehet ebből a szempontból, azaz az elővigyázatosság és a tápanyagpótlás folyamatosan javasolt! Ez utóbbi esetében azonban arra figyelni kell, hogy az egyes trimeszterek tápanyagigényei nem azonosak, vagyis a tápanyagpótlást megfelelően tagolt formában kell végezni.