A dohányzás mára visszaszorulóban van, ami köszönhető rendkívül magas költségvonzatának és annak, hogy egyre többen értik meg hátrányait. A dohánytermékek fogyasztása ugyanis jelentős egészségkárosító hatással rendelkezik, többek közt komolyan befolyásolja a férfiak nemzőképességét is. 

Nikotin 

Azt ma már tudjuk, hogy nem a nikotin felel a dohányzás következtében kialakuló rákért. Azonban ez messze nem azt jelenti, hogy ez az anyag ne gyakorolna romboló hatást a szervezetre, így pedig többek közt a férfiak nemzőképességére is- mind fizikai mind kémiai szempontból. 

A vonzó rosszfiú 

A dohányzásról tudjuk, hogy káros, de sajnos továbbra is összefonódik egy rosszfiús, a szabályokat semmibe vevő képpel, vagyis sokan kitartóan dohányoznak tovább, mert sikk. Igaz, büdös, káros és nagyon drága, de nagyjából 1 milliárd férfi a bolygón mégis előszeretettel füstölög. 

Ahogyan azt már említettük, a nikotinnak vannak olyan hatásai, melyek a termékenységet befolyásolják. Ez pedig túlmutat azon, hogy érösszehúzó hatásai miatt mellékhatása lehet a merevedési probléma, mely a családalapítás útjába is állhat. 

Tesztoszteron és spermium 

A nikotin csökkenti a tesztoszteronszintet, ami már önmagában is hatással van a termékenységre. Ezen felül a nikotin sajnos közvetlenül is képes roncsolni a spermiumokat. Egyrészt azok mennyiségét csökkenti, másrész mozgékonyságukat, alakjukat, a bennük hordozott DNS láncot képes roncsolni – így maga a megtermékenyítés ugyan végbe mehet, de jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esély. 

Megoldások 

Természetesen az első lépés a dohányzásról való leszokás, de a visszamaradó gondok helyrebillentése nem könnyű feladat, ráadásul a nikotin nem ürül ki olyan gyorsan a szervezetből. Érdemes a szervezetet megtámogatni a megfelelő tápanyagokkal, ezek ugyanis hatalmas segítséget jelentenek a szervezetnek a megfelelő működés – így a termékenység helyreállításában is. Ehhez egy jó férfivitamin nagy segítséget jelenthet a változatos táplálkozás és a sport mellett. Azonban az anyagokat nem elég csak bevinni, gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Ehhez pedig az kell, hogy a kiválasztott vitaminkészítményben a lehető legtöbb anyag szerves formában legyen jelen. Ez a gyakorlatban a legtöbbször -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), melyek segítségével az anyagok hasznosulása a legtöbbször alkalmazott szervetlen összetevőkhöz képest akár 80%-kal is jobb lehet!