A peteérésnek bizony vannak jelei, sok nő érez fájdalmat, tapasztal bővebb hüvelyváladékot. De mi a helyzet akkor, ha a jelek elmaradnak? Akkor automatikusan elmarad az ovuláció is? 

Az ovuláció jelei 

Az ovuláció az az “időablak” a ciklus során, mikor a megtermékenyítés végbe mehet, így nem csoda, ha a gyermekre vágyó párok igyekeznek az ovuláció idejét nagyon pontosan belőni. Ebben segíthet egy jó ovulációs kalkulátor, illetve az, ha figyelünk azokra a jelekre, melyek az ovuláció megjelenését sejtetik 

Ezek a következők lehetnek: 

-szúró alhasi fájdalom 

– köztes vérzés 

– bővebb hüvelyváladék 

– ovuláció után enyhén megnövekedett testhőmérséklet 

Elmaradó jelek = elmaradó ovuláció? 

Határozottan nem! Ne feledjük, hogy minden szervezet más, sokaknál az ovulációnak egyáltalán nincsenek külső jegyei, vagy azok igen enyhén jelentkeznek, akár észre sem veszik őket. 

Ha azonban sejtjük, hogy valami gond lehet, vagy szeretnénk biztosra menni, és a családalapítás esélyeit megemelni, akkor érdemes tápanyagokkal támogatni a szervezetet, hiszen az ovuláció elmaradásáért is felehetnek a hiányállapotok! Ehhez érdemes olyan várandósvitamint választani, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Amikor felmerül a család vágya, már akkor érdemes rákészülni a babavárásra, ehhez pedig a szerves kötésű anyagok (-citrát; -glükonát) adhatják meg a legjobb alapot, hiszen hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb, mint szervetlen társaiké. 

Amikor már az orvos segítsége is kell 

Az ovuláció elmaradása jelentkezhet betegség miatt is. A PCOS, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problémák, petefészek ciszta, illetve hormonális eltolódások is ilyen problémák, ezek megoldásában pedig sokszor a szakorvos segítsége is elengedhetetlen.