A terhesség első trimesztere a várakozásról és az izgalomról szól. Ilyenkor még egyszerűbb titokban tartani a várandósság tényét, hiszen a pocak még nem kerekedik, a megszokott külső jelek még nem jelentkeznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének változásk a testben, még az agyban is. Hogy mi is történik a testünkkel az első trimeszterben? 

A legismertebbek 

Maga a várandósság létrejötte sem olyan egyszerű napjainkban, mint volt 30-50 évvel ezelőtt. Az okok közt a felgyorsult életvitelt ugyan úgy megtalálhatjuk, mint az élelmiszerek beltartalmának csökkenését. Mára a tápanyaghiányos állapotok jelentik az egyik legnagyobb gondot, ez az oka annak, hogy ma már a WHO kis javasolja a mikrotápanyagok pótlását a kismamáknak.

Ebben hatalmas segítséget jelenthet egy jól megválasztott várandósvitamin, mely nem csak a trimeszterek eltérő igényeinek kiszolgálására képes, hanem a benne lévő anyagok szerves kötésben vannak jelen, így pedig hasznosulásuk is sokkal jobb lehet!

Ha már létrejött a várandósság, azzal bizony változások is együtt járnak. A várandósság elején a változások a hormontermelés és az idegrendszer átalakulására vezethetőek vissza, és szinte minden leendő, vagy éppen a várandósságában lévő kismama ismer. Ezek közt van a reggeli rosszullét, a fáradékonyság, hangulatingadozás és hasonlók. A bevitt tápanyagok pedig sokat enyhíthetnek ezeken a kellemetlen tüneteken.

Vizenyő és emésztés 

A várandósságnál megnő a vérmennyiség, így a szív munkája is több lesz. Ez hatással van a végtagok vénás keringésére, mely ödémát és visszereket is okozhat. A vizenyő a szemnél, a szemlencse esetében is jelentkezhet, ez pedig a kontaktlencse esetében gondot jelenthet – ezt kevesen tudják. 

Többen tudják, hogy a belek és a gyomor mozgásának lelassulása könnyen okozhat székrekedést és aranyeret. 

Fizikai változások 

A pocak még nem nő, de az agyalapi mirigy vagy a pajzsmirigy igen! Vagyis a kismama agya is megváltozik, mikor a baba növekedni kezd a méhében! 

Fogak 

A fogak védelme nem csak azért fontos, mert a kismama szervezete biztosítja a baba kalciumigényét is, melyet sokszor a fogaktól von el. A terhesség első trimeszterében megváltozik a nyáltermelés is. A nyál mennyisége is nő, illetve összetétele is változik, így a fogakat már nem védi olyan hatékonyan.