Azt tudjuk, hogy egyes élelmiszerek nem tesznek jót a kismamáknak. A nyers húsok, a nyers tojás vagy éppen a tengeri herkentyűk ilyenkor a kerülendők listájára vándorolnak, de sokan néhány gyümölcsöt is tiltólistára tesznek. Tényleg vannak olyan gyümölcsök, amiket kerülni kell a terhesség alatt? 

Tényleg gond a gyümölcs? 

Az interneten fellelhető információk sokszor félrevezetőek lehetnek, mert féligazságokat tartalmaznak, vagy eltúloznak bizonyos veszélyeket. A gyümölcsök fogyasztásáról hiba lenne lemondani, kiváltképpen a terhesség alatt, hiszen ilyenkor megnő a tápanyagigénye a szervezetnek, melyet kielégíteni nem könnyű. Élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent, így ma már a WHO is javasolja a kismamáknak a megfelelő mikrotápanyag pótlást. Ezt nagyon jól megoldhatjuk terhesvitaminnal, de ehhez mindenképpen a trimeszterek igényeire igazított készítményre lesz szükségünk, mely a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is javulhat. 

De mégis, miért kerülhetnek egyes gyümölcsök tiltólistára? 

Tilos! Tilos? 

Egyes gyümölcsök tartalmaznak olyan vegyületeket, melyek nagyobb mennyiségben ártalmasak lehetnek a kismamáknak, de mértékkel biztonságosan fogyaszthatóak. Gondot jelenthet, ha egy finomság földes, nincs kellően megmosva, vagy például fagyasztva van. 

Ez a fertőzések kockázatát növeli. A földes, nem kellően megmosott gyümölcs a toxoplazma és a szalmonella miatt is veszélyes lehet. Ezek azonban alapos mosással, akár a biztonság kedvéért ecetes öblítéssel eltüntethetők! 

A fagyasztott termékek esetében azonban más a helyzet. Itt sok olyan kórokozó van, mely túléli a fagyasztást – mint a listeria -, így pedig veszélyes lehet a kismamákra is! Ennek megfelelően hiába jön a nyár és esik jól fagyott gyümölccsel hűteni az italokat, vagy elszopogatni egy kis fagyasztott epret, kismamák esetében ez nem jó ötlet. Figyelem! A terhesség során a pasztörizálatlan, vagyis hőkezelés nélküli gyümölcslevek sem ajánlottak!