Nem jelent újdonságot sem a tudósoknak sem pedig a kismamáknak, hogy az elhízás sajnos növeli a terhesség során jelentkező problémák rizikóját. Egy friss kutatás azonban átfogóbban vizsgálta a helyzetet, mely ijesztő következtetésekre jutott a halva szülések szempontjából. 

Elhízás és terhesség 

A terhesség alatti elhízás már sokszor volt téma, komoly gondok melegágya is lehet. Itt ráadásul nem csak az esztétikai gondokra kell gondolni, hanem egészségügyi problémákra is, melyek akár jelentősen érinthetik a magzatot is. A helyzet pedig talán még rosszabb akkor, ha már eleve túlsúllyal indul neki a kismama a terhességnek. 

A tanulmány 

A Canadian Medical Association Journal című folyóirat márciusi számában jelent meg egy tanulmány, melynek vezetője Dr. Naila Ramji, a halifaxi Dalhousi Egyetem kutatója. A kérdéses tanulmányban jelentősen nagyobb merítéssel vizsgálták a túlsúlyos kismamák esélyeit a halvaszülésre. Ráadásul ez a kohorszvizsgálat figyelembe vette a dohányzás, a már meglévő betegségek, illetve például az életkor kockázatát is. A tanulmány eredményei pedig még akkor is a túlsúly jelentős kockázati tényezőjeként való jelentkezését támasztják alá, ha minden “zavaró” tényezőt is figyelembe veszünk. 

A túlsúlyos kismamáknak sajnos nagyobb az esélye arra, hogy halva született csecsemőt hozzanak világra. 35,0 – 39,9 BMI index mellett a 38 hét után – vagyis “normál” időben – történő szülés esetében 3 – 3,5-ször nagyobb az esély a halvaszülésre, míg a 40 hét után ez a kockázat már 4-4,5-szeresre ugrik.  

Terhességi kockázatok 

Bár az orvostudomány fejlődése elképesztően sokat javított a terhesség biztonságos lefolyásán, sajnos a minket érő környezeti hatások rombolása mára szükségessé tette, hogy a kismamákat ne csak lelkileg, hanem tápanyagok formájában is támogassuk – ezt napjainkban már a WHO is javasolja.  

A pótlás mikéntje azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a fellelhető várandóskészítmények túlnyomó többsége szervetlen formában tartalmazza az anyagokat. A jellemzően karbonát kötési formában jelen lévő anyagok a szervezetbe csak nagyon nehezen tudnak beépülni, aminek eredménye, hogy a bevitt mennyiségnek nagyjából 20%-a hasznosul. Ezzel szemben a szerves, biológiailag aktív formában jelen lévő anyagok – ezek praktikusan a -citrátok és -glükonátok – hasznosulása akár 80%-kal is jobb, mint a szervetlen kötésű társaiké! 

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a terhesség három eltérő fejlődési szakaszra, eltérő trimeszterekre bomlik, ezeknek pedig a tápanyagigénye sem azonos! Azaz a készítmény kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venni!