A folsavról tudjuk, hogy mennyire fontos a nők egészsége szempontjából, főleg akkor, amikor már a terhesség is a képbe kerül. Ugyanakkor nem is gondolnánk, mennyire fontos a férfiak szempontjából is, akkor, mikor még a családalapítás gondolata nem merül fel, és akkor is, mikor már ez a cél. 

Folsav 

Ha folsav, akkor velőcső-záródás! A legtöbben ezzel a folyamattal kötik össze az anyagot, amiben igazuk is van, de ennél azért lényegesen több területen van szükség a B9-vitamin néven is ismert folsavra. Egy másik problémás rész a fenti társítás kapcsán, hogy emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a folsav a hölgyek számára fontos anyag, holott a férfiak szervezetében is nélkülözhetetlen! 

Folsav és az édesapa 

A várandósság során a folsav szerepe tisztázott, ám az apa szervezetében sem nélkülözhető. Elengedhetetlen többek közt a normál vérképzés során, az aminosav szintézisben, az energiatermelésben, vagy például az immunműködésben. De kiemelt szerepe van a DNS és az RNS épségének megőrzésében is, ami a várandósság kialakulásánál is nagyon fontos az apa szempontjából! 

Hiszen a spermium információállományát a benne lévő DNS és RNS tárolja, vagyis, ha ezek sérülnek, akkor nagy baj lehet. A minőségében sérült spermium ugyanis képes a megtermékenyítésre, de ebben az esetben jelentősen, ugrásszerűen nő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye! 

Folsav pótlás 

A B9-vitamin alapvetően a salátákban, nyers zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben, azonban érdekes módon ennek az anyagnak az esetében a természetes forrásból származó folsav rosszabbul hasznosul, mint a mesterségesen bevitt. Ráadásul a férfiakra nem is igazán jellemző, hogy olyan nagyon sok salátát ennének. 

A folsav pótlásának alapeszköze a változatos, kiegyensúlyozott étkezés, emellett pedig hatalmas segítséget jelenthet egy jól megválasztott vitaminkészítmény is. Fontos, hogy komplex és kifejezetten a férfiak számára összeállított terméket válasszunk, hiszen így növelhető a hasznosulási arány. Ugyanezen elven haladva mindenképpen érdemes a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában bevinni a szervezetbe. A jellemzően -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak!