Napjainkban a serkentő szerek olyan népszerűségre tettek szert, mint még soha. Ennek oka a rohanó életmódunk, az egyre nagyobb nyomás, a teljesítési kényszer. Csakhogy ezek a serkentők komoly gondokat is okozhatnak, a férfiak esetében a meddőséget is kiválthatják, de hatással lehetnek a születendő gyerekekre is!

Az áldott és átkos koffein

A koffein talán a leggyakoribb serkentőszer, mely az emberek életében jelen van. A reggeli kávé vagy a tea nélkül sokak számára elképzelhetetlen egy reggel, teljesen mindegy, hogy rohanó hétköznap vagy álmos hétvége van. Ráadásul ez az anyag szinte állandóan szembe jön velünk, hiszen nem csak a tea és a kávé alakotó eleme, hanem az energiaitaloké, a kólatartalmú üdítőké, sőt, a csokié is. És bizony nagyobb mennyiségben kifejezetten káros!

Életkörülmények

A koffein nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas a szervezetnek. Azon túl, hogy túlterheli az ereket és a szívet, a spermiumok minőségét is jelentősen képes rontani. Fokozhatja a Sertoli sejtek glikolitikus és oxidatív anyagcseréjét, mely meddőséghez vezet, valamint a csírasejtekre is toxikus hatást gyakorol. A fokozott koffeinbevitel ezen felül törést okozhat a spermiumok DNS-ben is.

Mi a gond?

A gond az, hogy ha romlik a minőség, akkor a megtermékenyülés még létrejön, de jelentősen megnő a vetélés és koraszülés kockázata, az esetleges genetikai betegségek kialakulásának valószínűségéről már nem is beszélve.

A minkőségbeli romlás egyetlen ellenszere a megfelelő tápanyagbevitel. Ezt azonban ma már csupán táplálkozással megoldani szinte lehetetlen. Bár tény, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás elengedhetetlen, de nem elégséges a folyamat tökéletes működéséhez.

Mi megy be, mi jön ki?

A dologban a csavar csak most jön. A koffein esetében említettük, hogy hasznosulása közel 100%. Nos, ez a legtöbb vitamin, nyomelem és ásványi anyag esetében – amennyiben tabletta, táplálékkiegésztő, vitaminkészítmény formájában visszük be – nem igaz. Sajnos a felszívódási arány a legtöbb készítményben siralmasan alacsony, mert a bennük lévő anyagok szervetlen, biológiailag inaktív formában vannak jelen. Ahhoz, hogy a szervezet ezt hasznosítani tudja aktiválnia kell az anyagokat, ami kémiai átalakítást jelent. Ez pedig hosszas és energiaigényes folyamat, ennek köszönhetően a z inaktív formában bevitt anyagok hatalmas százaléka egyszerűen kiürül a vizelettel, mivel a szervezet nem képes hasznosítani azokat.

Éppen ezért fontos, hogy a kiválasztott készítményben már eleve biológiailag aktív anyagok szerepeljenek. Ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti. Ebben az esetben is szükséges energia a felszívódáshoz, de az anyagok akár 80%-kal jobban képesek hasznosulni, ami hatalmas különbséget jelent!