A legtöbb kismama miután megtudja, hogy várandós, határtalanul boldog. De sajnos ez csak egy rövid ideig tart, mert nemsokára elkezd aggódni azon, hogy mindent jól csinál-e, nem tesz olyat, ami esetleg árthat a babának. És itt nem az egyértelműen rossz dolgokról van szó, mint mondjuk a nehéz súlyok emelgetése, hanem az olyanokról, amik messze nem ilyen egyértelműek.

Stressz?

Igen, az aktuális főgonosz. Nos, nem véletlen az, hogy ennyire tartunk tőle, a stresszel ugyanis szabadgyökök szabadulnak el a szervezetben, amik erősen károsíthatják a sejteket – a magzatéit is. Éppen ezért, ha nem muszáj, akkor lehetőleg ne dolgozzon a kismama a szülés előtti időszakig, hanem amikor úgy érzi, akkor már csak a várandósságra koncentráljon. A stressz ellen hatalmas segítség lehet a megfelelő antioxidáns tartalmú várandósvitamin is. Fontos, hogy a szer tartalmazzon A, C, E-vitamint, karotinoidokat és flavonidokat, ezek a leghatásosabb antioxidánsok.

Ultrahang?

Bár makacsul tartja magát a tévhit, az ultrahang semmilyen kárt nem tesz a baba szemében, sem más szervében. Nyugodtan begyűjthatjük a 3 vagy 4D ultranahgos emlékünket, és a vizsgálatoktól sem kell tartani!

Futás?

Sport és terhesség? Igen! És ez vonatkozik a futásra is, nem árt a babának, ha nem most akarjuk lefutni a maratont. A felkészült sportolónak nem kell lemondani a futásról sem, aki pedig most állna neki – félve a túl sok plusz kilótól – az a fokozatosságra figyeljen, és arra, hogy ne terhelje túl magát. A plusz kilókat segít elkerülni az is, ha a terhesség harmadik trimeszterében kerüljük a pluszban bevitt B-vitaminokat a B6-vitamin kivételével. A B-vitamin család tagjai ugyanis növelik az étvágyat, ám a harmadik trimeszterben az említett kivétel mellett már nincsen szükség a fokozott bevitelükre. A kikerülésük érdekében az eltérő trimeszterek igényeit megfelelően kiszolgáló, jól tagolt várandósvitamint válasszunk.

Orgazmus?

Szex a terhesség alatt? A harmadik trimeszterben lehetnek gondok, melyek főleg a pocak méretéből adódnak, de ameddig az orvos mást nem mond, addig szabad a pálya. De a védekezés most kiemelten fontos. Ebben az esetben természetesen nem az újabb terhesség miatt érdemes óvszert használni, hanem a felszálló fertőzések kialakulása ellen, melyek a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért felelősek.

A terhesség során az immunrendszer visszafogottan üzemel, vagyis a fertőzés kockázata nagyobb, ezért a kiválasztott várandósvitaminnál kiemelten fontos, hogy tartalmazzon rezet és cinket is, méghozzá biológiailag aktív formában (cink-citrát, réz-glükonát). A két anyag megnövelt bevitele ugyanis hatékonyan segíthet kikerülni a felszálló fertőzések kialakulását, mivel azok antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek!