A jód szerepe az egészségben kiemelt, hiszen az immunrendszer megfelelő működésének is alappillére. Igaz, a legtöbben a jódot a pajzsmirigy anyagaként azonosítják, ami igaz is, de ennél szélesebb hatásai is vannak, sokszor közvetve a pajzsmirigyen keresztül. Ilyen az alulműködés hatására kialakuló meddőség is, melyen azonban lehet javítani/segíteni!

Hormonális hatások

Tudjuk, hogy a pajzsmirigy alulműködése meddőséget okoz, de azt kevesen tudják, hogy hogyan. A pajzsmirigy ilyen problémája esetén a hipotalamusz nagyobb mennyiségben választ ki TRH hormont, mely az agyalapi mirigyben serkenti a TSH elválasztását, mely fokozza a pajzsmirigy hormonok termelését, hogy a szervezet ellensúllyozza az alulműködést. Csakhogy a TRH a prolaktin, vagyis a tejelválasztó hormon mennyiségét is fokozza, melyre akkor van szükség, amikor megszületik a baba, és hogy biztosan táplálni tudja a kismama, ezért az újabb megtermékenyülést ellehetetleníti. Ez a hatás pedig így is áll.

Progeszteron és ösztrogén

A pajzsmirigy alulműködése nem csak a fent említett módon szól bele a termékenységbe. A zavar ugyanis fokozza az SHGB (nemihormon-kötő globulin) termelését, mely gátolja az ösztrogén lebomlását, így pedig ösztrogén dominanciához vezet, mely szintén a meddőség egyik melegágya.

A mirigy alulműködése alacsony progeszteronszintet is eredményez. Ez rövidíti a ciklus második felét, amiben a megtermékenyített petesejt beágyazódása történne. Erre azonban így nem marad elég idő.

Pótolni kell

A jód mennyisége a környezetben erősen csökken ahogyan a tengerektől távolodunk. Ebből jól látszik, hogy nem véletlen, hogy hazánk jódhiányos terület, és sajnos minden igyekezetünk ellenére sem tudunk megfelelő mennyiségben hozzájutni ehhez az anyaghoz pusztán étkezéssel.

A termékenység szempontjából is kiemelten fontos a jód, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és a magzat fejlődéséhez is elengedhetetlen. Hasznosulásának fokozásához azonban C-vitaminra és más antioxidánsokra is szükség van, vagyis a pótlás jó esetben komplex készítmény formájában történik! A bevitt anyagok hasznosulásának szempontjából pedig a legszerencsésebb, ha szerves kötésű, praktikusan -citrát és -glükonát kötésekkel rendelkező anyagokat tartalmazó készítményt keresünk, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat! Ha pedig a termékenység fokozása, illetve a várandósság támogatása is cél, akkor a legjobb egy olyan várandósvitamin, mely a fent említett feltételeknek megfelel, és figyelembe veszi az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényét is!