Az, hogy a tápanyagok pótlására szükség van a terhesség tervezésekor és a várandósság alatt ma már nem is lehet kérdés. Ennek ellenére időről-időre előkerül a dilemma: mi a helyzet a zsírban oldódó vitaminokkal? Hiszen azokat túl is lehet adagolni!

DEKA

Ez a betűszó fedi a zsírban oldódó vitaminokat. Mivel a szervezet ezeket a szírszövetben tárolni is képes, ezért ezek a vitaminok túladagolhatóak bár ez azért nem olyan könnyű. Ez a tulajdonságuk az, amiért néhány kismama ódzkodik a várandósvitamin szedésétől. Nézzük, van-e okuk rá:

Szükségletek és lehetőségek

Amikor igazán jó minőségű várandósvitamint választunk, az tartalmazni fogja a zsíroldékony vitaminokat is sok más anyag mellett. Ezek a termékek ráadásul szerves kötési formákban tartalmazzák az anyagokat, mert azoknak így akár 80%-kal is jobb a hasznosulása, valamint komplex termékekről van szó, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (a témánál maradva az E-vitamin jelenlétében az A-vitamin hasznosulása lényegesen jobb). Ha pedig a termék valóban nagyon jó, akkor figyelembe veszi a terhesség három trimeszterének eltérő igényeit is, így az anyagokat is más – más mennyiségben tartalmazza. Ráadásul a szakemberek ma már javasolják is az ilyen termék szedését a terhesség tervezésétől egészen a szoptatás végéig. De akkor hogyan oldjuk meg, hogy ne adagoljuk túl?

Erről két dologgal tudunk gondoskodni. A kiegyensúlyozott étkezés mellett ajánlják a várandósvitamint a szakemberek, vagyis egy olyan étkezési forma mellett, mely nagyjából kiegyensúlyozott módon tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Csakhogy a várandósság alatt az igények is megnőnek, ezt pedig már kizárólag étkezéssel fedezni nagyon nehéz. Vagyis a várandósvitamin éppen ezt az űrt tölti ki, alapesetben semmilyen gondot nem okoz, és szedhető, ha a kezelőorvos mást nem javasol.

Túladagolás akkor lehetséges, ha több adott vitamintartalmú készítményt alkalmazunk egyszerre

D-vitamin: napfény hatására a test is előállítja, túladagolása mentális fejlődési rendellenességet okozhat a babánál. Túladagoláshoz több D-vitamin tartalmú készítmény egyidejű, hosszas alkalmazása szükséges.

E-vitamin: nem lehet túladagolni, nagy mennyiség folyamatos szedése esetén sem. Veszélye abban áll, hogy elősegíti az A és a K-vitamin felszívódását.

K-vitamin: többek közt a váralvadásban van fontos szerepe. Túladagolása májkárosító hatással és a trombózis kialakulásának esélynövekedésével jár. Nagy mennyiség kell hozzá, huzamosabb ideig szedve.

Az A-vitamin a legtöbbször kiemelt “mumus” túladagolása fejlődési rendellenességet okozhat, és bármilyen ritkán is fordul ez elő, mégis talán ez a felsoroltak közt leggyakrabban túladagolt vitamin. Ennek oka, hogy az A-vitamin nagyon jót tesz a bőrnek is, így sok bőrápolási, szépészeti termékben is jelen van. várandósan ezért inkább olyan termékeket válasszon, melyeknek ellenőrzi A-vitamin tartalmát!