A férfiak termékenységi problémáinak hátterében minimum 50%-ban a környezeti hatások állnak. Ezek a vegyszereket, az egészségtelen, mozgásszegény életmódot takarják, de elsősorban a legnagyobb ellenség rejtőzik mögöttük, vagyis a stressz. Ez a hatás ma már a mindennapjaink része, de sajnos olyan rombolást visz véghez a szervezetben, melyre a termékenységünk is nagyon könnyen rámehet. Nem is csoda, hogy mára a meddő pároknál az esetek több, mint felében a férfi oldalán kell keresni a problémát.

Stressz ellen

Tudjuk, hogy a stressz ellen védekezni kell, a férfiaknak is. Ennek egyik útja az, hogy a stressz hatására keletkező szabadgyököket kiiktatjuk, a megfelelő adagban bevitt antioxidánsok segítségével. Ezeket pedig ma már sajnos inkább vitaminkészítmény formájában kell bejuttassuk a szervezetbe, mivel az élelmiszereink beltartalma olyan mértékben csökkent, hogy a megfelelő tápanyagellátottság elérése kizárólag étkezéssel ma már nagyon nehéz. Így pedig az is jobban érthető, hogy miért küzd az emberiség negyede tápanyaghiánnyal.

A kiegyensúlyozott étkezés mellett tehát szükségünk lehet a megfelelő férfivitaminra is, mely komplex, és biológiailag aktív kötési formában tartalmazza az anyagokat. Ez a két kitétel gondoskodik arról, hogy a felszívódás sokkal hatékonyabb legyen, mint ezek hiányában. A -citrát és -glükonát kötésű anyagok azonban hiába fejtik ki a hatásukat, ha mi szisztematikusan nehezítjük az egyik feladatukat, vagyis a stressz elleni védekezést. Hogy hogyan tesszük ezt? Olyan stressz levezetési technikákkal, melyekkel bár valóban el tudunk lazulni, a termékenységünknek erős gyomorütést vihetünk be.

Sör

Az urak körében a lazításnak elterjedt formája, hogy egy jó filmet vagy meccset néznek meg a tévében, miközben elkortyolnak egy-két hideg sört. A természet gonosz játéka folytán azonban a sörben fitoösztrogényeket találunk, vagyis növényi eredetű, ösztrogénazonos anyagokat. Ezek pedig mivel a szervezetben ugyan úgy viselkednek, mint az említett női nemi hormon, erősen betartanak a termékenységnek is.

Szauna

A szauna egy tökéletes lazító szeánsz, hiszen nem csak az izomfeszültséget oldja, az idegeket is ellazítja, és persze a méreganyagoktól is segít megszabadulni. A termékenységre azonban sajnos nincsen jó hatással. A Padovai Egyetem egy kutatása alapján a heti két szauna, egyenként 15 perces időtartammal három hónap alatt drasztikusan rontott a spermiumok mennyiségén és minőségén is.

Forró fürdő

A forró fürdő éppen azért tabu, mint a fecske alsó, vagy a szoros nadrágok – túl meleg a heréknek, ezáltal jelentősen rontja a spermiumtermelést. Hiába remek stresszoldó, a férfiak számára más út az ideális.

Kor

A stressz egyik nagy hátránya, hogy abba a hamis illúzióba ringat minket, hogy ha mindent sikerül elrendezni, sok pénzt gyűjteni, nagyobb lakásba költözni, stb – akkor már magával a stresszel sem lesz gond, és nyugodtan alapíthatunk családot. Az idő csak megy, és mire úgy érzi a férfi, most már be meri vállalni az extra terheket, melyek a családdal járnak, addigra a termékenysége hanyatlik, és a családalapítás sem jön össze olyan egyszerűen, ahogyan szeretné.