A klimax minden nő életének természetes velejárója. A petefészkek hormontermelése fokozatosan leáll, így a termékenység is megszűnik, a menzesz is abbamarad. Mint azt említettük, a folyamat teljesen természetes, abban az esetben, ha 50 éves kor körül következik be. De sajnos egyre többször figyelhető meg akár 35 éves, vagy annál fiatalabb nők esetében is. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel lehet a folyamatot visszafordítani?

Korai klimax

A rémálom válik valóra azoknak a nőknek, akiknek nincsen még családjuk, szeretnének, de a korai klimax tüneteit észlelik magukon, melyek nem csak a hőhullámok, hanem hajhullás vagy éppen hangulatingadozás is lehet.

A tünetegyüttes kiváltója többek közt az ösztrogénhiány, mely abból adódik, hogy a petefészkek működése leáll, vagyis sem érett petesejtet, sem a szükséges hormonokat nem produkálják többé. A korai klimax kialakulásának okai ismeretlenek, de több betegség is megnöveli a bekövetkezésének esélyét.

Visszafordítható?

Nem. A korai klimax tüneteit ugyan lehet kezelni, méghozzá igen hatékonyan, de ez magán a folyamaton nem segít, vagyis hiába a pirulák és a modern orvosi eljárások, a klimax egyelőre visszafordíthatatlan.

Mint olyan sok más betegség esetében is, itt is az egyetlen hatékony megoldás az elkerülés, mert erre van lehetőség, ha nem genetikai tényező okozza a bajt, vagy nem egy műtét következtében jelentkezik a probléma.

Tehetetlenek vagyunk?

Távolról sem. A korai klimax kiváltó okai közt is szerepel a tápanyaghiányos állapot. Ez annak köszönhető, hogy egyre több ember él a bolygón, akiknek egyre több táplálékra van szüksége. A tömegtermelés pedig sajnos az élelmiszerek beltartalmát, vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmát a felére csökkentette. Ez az oka annak, hogy jelenleg az emberiség negyede tápanyaghiányos állapottal küzd, ráadásul zömmel a fejlettebb országok lakóiról van szó.

A megoldás a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása, amire a várandósvitamin tökéletesen alkalmas lehet. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek és megfelelően tagoltnak kell lennie, hiszen csak így képes a felmerülő valós igények kiszolgálására. Ezen felül ha szeretnénk, hogy a bevitt anyagok hasznosuljanak is, ne csak a szervezetben tett utazás végén a vizelettel távozzanak, akkor szerves kötéssel rendelkező anyagokat vigyünk be. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent. Hogy milyen kötéssel vannak jelen az anyagok az adott készítményben, annak dobozán feltűntetésre kerülnek.

Sajnos azonban számolni kell azzal is, hogy a tápanyagpótlás sem jelenti azt, hogy biztosan elkerülhető a folyamat, mindenesetre a spontán terhesség kialakulásának esélyét növeli, a szervezet hibás működésének esélyét pedig csökkenti, ami nagyon jó hír.