A D-vitamin szerepe az utóbbi hónapokban erősen felértékelődött a koronavírus-járvány hatására. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitaminnak igen nagy szerepe van az immunműködés megfelelő szinten tartásában. De azért itt nem áll meg a dolog, főleg akkor, ha kismamákról van szó.

D-vitamin

Tudjuk, hogy a D-vitamin pótlása fontos a várandósság alatt. Ha azonban a baba megszületett, akkor már minden rendben van – gondolják a legtöbben, és le is állnak a bevitellel. Aztán pedig kopogtat az ajtón a szülés utáni depresszió, és a kicsinél is jelentkező tápanyaghiányok.

Nem mind….

Idehaza az emberek jelentős többsége D-vitamin hiánnyal küzd, amin csak ront a várandósság és a szoptatás, hiszen komoly megterhelést jelent a szervezetnek.

Több kutatás is rámutatott már arra tényre, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásában komoly szerepe van a D-vitamin hiánynak is. A tápanyaghiány jelentette gondot pedig csak fokozza a kimerültség, és az kezdeti időszakra jellemző jelentős alvásmegvonás.

Pótlás

A szoptatás során tehát ugyanolyan jelentősége van a tápanyagpótlásnak – így pedig a D-vitamin pótlásának is –, mint a várandósság során. És ahogyan a terhességet, a szoptatás időszakét is tudjuk várandósvitaminnal támogatni, már persze abban az esetben, ha az megfelelően tagolt. A szoptatás során a harmadik trimeszter tápanyagigényeivel azonos igények vannak jelen, vagyis, ha olyan készítményt választunk, mely a trimeszterek igényei szerint tagolt, akkor a szoptatásnál sem lesz gond.

Emellett fontos, hogy a készítmény komplex legyen, és szerves kémiai kötésű anyagokat tartalmazzon. Mind előbbi mind utóbbi a hasznosulás miatt fontos. A komplexitás azért, mert az egyes anyagok segítik mások beépülését, a szerves kötések (-citrát, -glükonát) pedig azért, mert a felszívódás így akár 80%-kal is javulhat!