A nők esetében nem is egyszer lehet hallani a kifejezést: ketyeg a biológiai óra. Ez a köztudatba is beégett, sőt, sok film tragikus, vagy éppen komikus kiindulópontja is éppen ez a tény, vagyis, hogy a nők gyermekszülési “képessége” korlátozott ideig van jelen. De a férfiakkal más a helyzet? Esetükben a termékenység állandó?

Ketyeg a biológiai óra

Napjainkban a meddő párok esetében sajnos nagyjából 50%-ban már a férfi oldalán keresendő a probléma, és bizony nagyon nagy számban van arról szó, hogy a férfi biológiai órája előrehaladott, mert bizony az a fránya vekker a férfiak esetében is ketyeg, ami az idősebb férfiak esetében már terméketlenségi gondokat is eredményez.

Jó-jó, de ki az “idősebb férfi”?

Remek kérdés, hogy ki számít idősebb férfinak, hiszen ez erősen tág fogalom. Általánosságban elmondható, hogy a 40 éves vagy idősebb férfiak már ebbe a kategóriába sorolhatóak a termékenységi szempontok szerint, sőt, sok esetben már a 30-as társaik is ide tartoznak.

Az ok pedig banálisan egyszer: az emberiségnek – főleg a fejlett országok lakóinak – mostanra olyan életritmusa és életmódja alakult ki, mely alapvetően romboló hatással van a szervezetre. A steressz, a vegyi anyagok, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és számtalan más tényező mind rontják a termékenységi mutatókat is.

Spermium minőség

Azzal sokan tisztában vannak, hogy sok spermiumra van szükség a megtermékenyítéshez. A százmilliós nagyságrend azonban nem minden, kiemelten fontos a minőség is. Hogy milyen a jó minőségű spermium? Mozgékony, képes előre haladni, ép DNS-t és ép RNS-t tartalmaz, valamint a morphológiája, vagyis a felépítése is normális. A leginkább termékeny időszaka a férfiaknak a 20-as éveikre tehető, és ekkor a normál minőségű spermiumok aránya az ejakulátumban nagyjából 10%!

A romlás és következményei

Hogy miért baj, ha nem olyan jó minőségű a spermium? Azért, mert bár létrejön a megtermékenyülés, a vetélés, koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának kockázata drasztikusan menő! Tanulmányok igazolják, hogy az idősebb korban apává váló férfiak gyermeki közt gyakoribbak a bipoláris zavarok, az autizmus, a skizofrénia, vagy akár a Down-szindróma.

A minőség visszaállítása, illetve javítása a megfelelő tápanyagellátottságon is múlik. Ha ugyanis a szervezet raktárai fel vannak töltve, akkor hiába használ el a test több tápanyagot a környezeti hatások kivédésére, akkor is marad arra, hogy normál minőségben állítsa elő a spermiumokat. Vagyis a tápanyagpótlásról kell megfelelően gondoskodni, és ez nem is olyan egyszerű.

A bevitt anyagok hasznosulásának két alapvető kritériuma van. Az első, hogy ha szerves, vagyis biológiailag aktív formában visszük be az anyagokat, akkor a szervezetnek nem kell azokat olyan sokszor átalakítania a hasznosításhoz, ergo lényegesen több – akár 80%-kal is nagyobb mennyiség – képes belőlük felszívódni. A másik a komplexitás. Az egyes anyagok ugyanis segítik mások beépülését a szervezetbe. A természetben igen ritka, hogy egy anyag önmagában van jelen. Amikor spenótot eszünk, a vas beépülését a C-vitamin támogatja, de ilyen kapcsolat áll fent a réz és a cink, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium között is. Vagyis a komplex, sok összetevős vitaminkészítmények hasznosulása jobb lehet, mintha egy-egy anyagot viszünk csak be a szervezetbe!